Вече знаем кога точно ще започне разпространението на Windows 11 към съвместимите компютри. Днес Microsoft обяви, че това ще стане на 5 октомври, когато ще стартира процеса на обновяване. Както обикновено компанията ще пусне новата платформа поетапно, за да избегне потенциални проблеми, така че процеса ще продължи седмици и дори месеци, предава Mobile Bulgaria.

Първо Windows 11 ще достигне като безплатен ъпгрейд до съвместимите нови устройства, а след това постепенно ще стане достъпен за съществуващите на пазара компютри като се вземат под внимание различни фактори - хардуерна съвместимост, данни за надеждността, възраст на устройството и др.

Компанията очаква всички съвместими компютри да получат новата версия до средата на следващата година. Потребителите с поддържан хардуер ще получат известие през Windows Update, но желаещите могат и ръчно да проверят за наличието на ъпгрейд през Settings > Windows Update > Check for updates.

Имайте предвид, че не всички обещани функции на Windows 11 ще бъдат налични на 5 октомври. Така например поддръжката на приложения за Android в партньорство с Amazon и Intel ще се появи по-късно и най-вероятно догодина. По-рано тази седмица Microsoft обяви някои промени в минималните хардуерни изисквания за платформата, но те отново ще изключат от ъпгрейда милиони работещи системи.

Компанията разкри, че все пак Windows 11 ще може да се инсталира в по-старите системи, но това ще стане ръчно като се използва ISO файл. Има обаче една голяма уловка - тези компютри може да не получат никакви последващи ъпдейти на операционната система и на сигурността, а освен това няма да получат обновления на драйверите. Предстои да разберем дали тази позиция на компанията ще се промени през следващите месеци.