Американската агенция за космически изследвания НАСА, Европейската космическа агенция ЕКА и Канадската космическа агенция отправиха сигнал, че санкциите срещу руската агенция Роскосмос няма да бъдат вдигнати, но те няма да засегнат дейността в интерес на Международната космическа станция (МКС). Това заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

Западните ни партньори се страхуват да не се разруши сътрудничеството относно МКС, в което ролята на Русия е от принципно важен характер, за да се гарантира жизнеспособността и сигурността на станцията, обясни Рогозин в Телеграм.

По думите му обаче това е неприемливо, тъй като санкциите се предвиждат да блокират финансово-икономическата и производствената дейност на високотехнологични предприятия, целта им е "да убият икономиката на Русия". "Затова смятам, че нормалните отношения между партньорите в МКС и други съвместни проекти може да бъдат възстановени само при пълно и безрезервно анулиране на незаконните санкции", изтъкна шефът на Роскосмос.

По-рано той съобщи, че е изпратил писма до НАСА, ЕКА и ККА с искане да бъдат вдигнати санкциите, наложени на руският Централен научно-изследователски институт за машиностроене и Ракетно-космическия център "Прогрес". 

НАСА и ЕКА увериха от своя страна, че ще работят с посочените ведомства с цел по-нататъшно сътрудничество в интерес на МКС. Подкрепата за осигуряване на безопасни и успешни операции на МКС остава приоритет за САЩ, цитира Роскосмос реакция на шефа на НАСА Бил Нелсън. Новите и досегашните мерки за контрол върху износа на САЩ все така дават възможност за сътрудничество с Русия, за да се гарантира непрекъсната и безопасна експлоатация на МКС, изтъкна той.

Европейската агенция обеща да сезира по повод искането на Роскосмос страните членки на ЕКА, тъй като проблемът е от тяхна компетенция.