Видео, публикувано в Telegram, показва как руски МиГ-31 оставя следа от огън, преди да се разбие. Клипът е без дата и по всяка вероятност е заснет преди началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. 

Вижте как изглежда МиГ-31 >> >> >>

Може да се види, че пуснатия колесник на самолета също гори. След сблъсъка на самолета в земята избухва голямо огнено кълбо. Екипажът обаче катапултира и оцелява.

Катастрофата изглежда много подобна на друг по-скорошен инцидент. Преди два месеца в небето над Мурманск в Русия бе заснет горящ във въздуха МиГ-31.

Двата самолета от един и същ вид изглежда са претърпели сходни проблеми с двигателя си.

МиГ-31 е един от най-важните за Москва самолети. Той не просто пази въздушното пространство на страната, но може да носи хиперзвуковата ракета "Кинжал" или да изстрелва антиспътникови оръжия.

Самолетът има максимална скорост ограничена на 3000 км/ч. Технически е възможно той да лети с около 3700 км/ч, но това би изхабило твърде бързо ресурса на двигателя. Максималната височина, на която може да лети изтребителят е 20 600 метра.

Повече от 30 години след разпада на СССР мнозинството от въоръжението в руската армия продължава да е съветско. Това важи и за МиГ-31. Изтребителят е произвеждан от 1975 г. до 1994 г. От него са създадени над 500 бройки, а Москва може лесно да компенсира загубата на загубените при инциденти самолети.