Холандецът Марко Лангброек е любител астроном, чието хоби е да проследява сателитите, кръжащи в орбита около нашата планета. Преди 3 дни той е заснел може би най-секретното оръжие на САЩ - космическия роботизиран самолет Boeing X-37B, съобщава Space.com.

За Boeing X-37B не се знае почти нищо, а от ВВС на САЩ отказват да дават каквато и да е информация за мисиите на автономната совалка.

Вижте снимките на Boeing X-37B >> >> >>

Макар и строго секретна, Лангброек отбелязва, че совалката не е невидима. Холандецът споделя, че веднага след като направил фотографията проверил кой сателит е минал над него. Оказало се обаче, че липсвала каквато и да е информация за обекта и той не фигурирал никъде.

Любителят астроном проверил височината, на която летял обектът, като тя се оказала между 310 и 325 км над земната повърхност.

След редица проверки, изключващи други възможни сателити, падащи отломки или метеори се оказало, че единственото възможно обяснение за заснетия обект било той да е Boeing X-37B.

Яркостта също отговаряла на предишни фотографии на секретната совалка. Всъщност космическият самолет може да бъде видян, единствено когато е разпънал своите слънчеви панели, като в останалото време на практика е невидим и неоткриваем.

Знае се, че мисиите на Boeing X-37B продължават над една година, понякога и над две. Последното изстрелване на Boeing X-37B е направено на 7 септември 2017 г.

Подобно на оригиналната американска совалка, Boeing X-37B може да се използва многократно, като излита с ракета, а се приземява като самолет.

Космическият самолет може да променя своята траектория и орбита, както и да носи малки товари.

Спекулира се, че една от възможните му употреби е за космически шпионаж на китайските и руските сателити в орбита.

Освен за подслушване Boeing X-37B може да се използва за заглушаване, хакване или дори унищожение на сателити.

Според някои теории, чрез Boeing X-37B могат да бъдат тествани технологии, които да позволят създаването на орбитален космически бомбардировач, който може да остане в орбита около Земята с години и да извършва мигновени нападения над цели по цялата планета.

През 2019 година е планирана 6-тата мисия на роботизираната совалка.