Хакери в Беларус са проникнали в почти всяка част от авторитарното правителство на страната. По този начин те опитват да свалят правителството на президента Александър Лукашенко.

Групата е популярна в интернет с името Belarus Cyber Partisans. Хакерите разпространяват чувствителна информация, която са открили в полицейски и правителствени мрежи.

Припомняме, че беларуските киберактивисти за първи път започнаха да атакуват правителствените уебсайтове като акт на протест през септември 2020 година. Това се случи след оспорваните избори в страната, в които победата на Александър Лукашенко се смяташе за измама.

Хакерите публикуват информацията, която получават, в социалната мрежа Telegram. Там те имат близо 77 000 абонати.

Самите Belarus Cyber Partisans разкриват, че групата се състои от 15 експерти по информационни технологии и киберсигурност, работещи в технологичния сектор на страната. Последните им атаки дадоха достъп на обществеността до кадри от дронове, показващи репресиите на властта по време на протестите миналата година. Разкрити бяха също така и списъци с хора, чиито мобилни телефони са били подслушвани от Министерството на вътрешните работи.