Един на всеки осем потребители на Facebook е пристрастен към социалната мрежа. Това става ясно от изследване на The Wall Street Journal.

Проучването е част от поредицата Facebook Files на изданието. Тя представлява набор от доклади, доказващи, че социалната мрежа разбира вредата, която нанася върху обществото, но не предприема действия, за да спре това.

По последни данни, регистрираните във Facebook потребители са около 2,9 милиарда. Това означава, че засегнати са 12,5% от тях или над 360 милиона души. А зависимостта на хората силно засяга техния сън, работата им и взаимоотношенията с околните. В някои случаи се понижава дори качеството на родителските грижи.

Онлайн платформата евфемистично нарича това "проблематична употреба", но в широкия свят то е популярно като "интернет пристрастяване". Според доклада, никоя друга социална мрежа не пристрастява хората така, както Facebook.

Изследователите изчисляват още, че около 10% от потребителите в САЩ имат проблеми с прекомерната употреба на онлайн платформата и нейното мобилно приложение. Броят на пристрастените обаче скача до цели 25% в страни като Филипините и Индия, които са най-големите пазари на компанията.