5G се предлага в България от над една година. Мобилните мрежи от пето поколение предлагат по-бърза скорост, както и възможността за справяне с огромен обем от трафик на данни без съществено времеказакъснение. 5G има и възможност за поддържа много на брой и гъсто разположени устройства.

Тези ключови особености имат потенциала да революционизират редица сектори - от този на услугите и производството, до медицинския. Както знаем, началото е най-трудно. Затова е доста интересно да видим какво успя да постигне 5G през първата си година на развитие у нас.

Изследване на "Активни потребители" разкрива, че днес 5G мрежата обхваща всеки по-голям град и курорт в страната. Данни на Ookla пък показват, че скоростите на 5G у нас са едни от най-високите в света, като резултатите поставят София на 12-о място, редом до Пекин, Тайпе и Хелзинки. Но колко точно бързо е 5G у нас.

Скоростите

Проучването на "Активни потребители" разкрива, че най-бързата 5G мрежа у нас е тази на А1. Компанията стартира тестовото предлагане на 5G в София и Бургас на 20 ноември 2020 година. Година по-късно 5G ULTRA на А1 е достъпно в над 75 града и курорта в страната.

А1 изгражда 5G ULTRA с оборудване на европейски доставчици и използва честотна лента от 100 MHz вместо 5G DSS решение. Наред с това А1 прави и най-голямата инвестиция по придобиването на правата над честотната лента 3600-3700 MHz. Следствие от тези две решения е фактът, че 5G мрежата на А1 е най-бързата 5G мрежа у нас и най-вероятно ще остане такава.

5G ULTRA е най-бързият 5G план у нас

Снимка: А1

Резултатът е потвърден от Ookla, която дава двойно по-висока оценка на А1, спрямо останалите телеком оператори.

Данните разкриват, че само А1 успява да предложи гигабитови скорости, надхвърлящи многократно бързината на 4G.

Средната скорост за изтегляне на данни в 5G мрежата на A1 е 759.54 Mbps, в тази на Теленор - 457.02 Mbps, а в тази на Vivacom - 339.93 Mbps. Средната скорост за качване на данни е 69.48 Mbps при А1, 63.18 Mbps при Теленор и 50.55 Mbps при Vivacom.

Повече внимание заслужава фактът, че засега само А1 успява да предложи еднакво високи скорости за София и провинцията. Например, скоростите във Варна и Хисаря са сходни с тези в столицата. В по-малките населени места 5G мрежата на А1 може да е няколко пъти по-бърза спрямо тази на останалите телекоми. 

Едно от основните предимства и най-търсена характеристика на мрежите от пето поколение е скоростта, като отчетените средни скорости в 5G ULTRA са 3,5 пъти по-бързи спрямо средните при 4G мрежата на телекома.

В кои градове се ползва

През октомври 2021 година най-активни в използването на възможностите на петото поколение мрежа на А1 са били потребителите в София, които са генерирали 54% от 5G трафика, следвани от Варна (9%) и Пловдив (8%). На четвърто място по 5G трафик е Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново с по 3%.

Възможно обяснение е големият брой на хора в столицата, по-доброто запознаване с възможностите на 5G и по-широкото разпространение на съвместими с мрежите от пето поколение смартфони.

Повече от половината 5G трафик се осъествява в столицата

Снимка: А1

По време на летния сезон А1 отбелязва значително увеличение на трафика през 5G ULTRA в основните морски курорти, като той e бил съизмерим с обмена на данни в големите градове на страната. Примери за това са Слънчев бряг и Несебър, където 5G трафикът е бил по-голям от генерирания обмен данни през същия период в Стара Загора и Плевен.

От търговския старт на 5G ULTRA до октомври тази година активните потребители на 5G услугите са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е бил над 90 TB.

Готовност

Дали потребителите могат да се възползват от бързите 5G скорости зависи от възрастта и класа на техния смартфон. През последните месеци започнаха да се появяват доста бюджетни телефони, с включен 5G модем. Преди 2021 година територията бе запазена само за флагманите.

В България 5G моделите са станали широко достъпни, като на пазара има голямо разнообразие от тях. Например, в магазините на А1 могат да се открият над 40 модела, които са съвместими с 5G. Цената на най-евтиния от тях е под 400 лева. Така българите лесно могат да се възползват от способностите на новата технология.

Данните на А1 разкриват, че 38,4% от трафика през 5G е генериран от мобилни устройства с iOS, а 44,3% от трафика е от смартфони с операционна система Android. 17,3% от трафика се създава от потребители на услугата за домашен интернет през 5G мрежа - Net Box.

Мнозинството от устройствата с 5G са с Android

Снимка: А1

Най-големият трафик на 5G ULTRA е отчетен през октомври и е направен от смартфон. Изтеглени са били 2 891 878 MB или 2.75 терабайта. Всичко това е станало през мобилен интернет в рамките на месец.

Това количество данни е равно на около 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или сваляне на около 565 филма с HD резолюция.

5G ULTRA печели нови клиенти на А1, защото дори най-евтиния план идва с неограничена скорост и неограничено количество мегабайти.

Що се отнася до Net Box, то 5G скоростите са толкова големи, че мобилният интернет вече може да пенсионира вашия рутер. Именно в това се крие и огромния потенциал на технологията.

Технологични възможности

Възможностите на 5G технологията са наистина големи, а ползите им надхвърлят многократно възможността да стриймвате и теглите видео с високо качество.

През последните 2 години А1 се посвещава на това да разкрие пълния потенциал на новата технология. За целта компанията провежда множество технологични демонстрации, които разкриват за какво може да се ползва 5G у нас.

В средата на 2019 година А1 представи първата работеща 5G мрежа в България и демонстрира възможностите на новата мрежа като излъчи 16 HD канала едновременно на голям екран по 5G. Демонстрацията показа едно от най-големите предимства на 5G мрежата на потребителско ниво - супербърз мобилен широколентов достъп, чрез който се постига значително по-висока скорост през мобилна мрежа, която може да се използва и за осигуряване на фиксирани услуги като телевизия и интернет.

В края на 2019 година А1 показа как 5G прави възможно дистанционното управление на хуманоиден робот-аватар. Операторът носи сензори на ръцете си и чрез тях контролира действията на ръцете и пръстите на робота. Мрежите от пето поколение имат толкова малко времезакъснение, че роботът повтаря всичко мигновено, а управляващият го има достъп до пълния набор от информация, постъпваща в реално време.

Тази технология може да се използва при спасителни операции и работа по рискови задачи, където от изключително важно значение е малкото времезакъснение на връзката между сензорите на човека и робота. Само така техните движения ще съвпадат.

Умните градове ще станат реалност, благодарение на 5G

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

5G прави възможно и създаването на ново поколение роботи за оперативни намеси, които ще направят здравеопазването по-качествено и достъпно.

Същата технология обаче може да намери приложение и в индустрията, където да доведе до автоматизирането на редица процеси, които да се управляват от работещ от вкъщи служител.

Тази година А1 демонстрира как благодарение на 5G може да се управлява дрон. Мрежата прави възможно безпилотникът да е на десетки километри от своя оператор. Отново липсата на забавяне и предаването на информацията в реално време се оказва ключова.

Технологията може да позволи доставките с дронове в градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. В тях трафикът е по-голям, но един управляван с 5G дрон не би се забавил по никакъв начин. Благодарение на мрежите от пето поколение скоро може да е възможно да получавате пицата, която сте поръчали на прозореца, само няколко минути след като тя е била изкарана от фурната.

Доставката с дронове би могла да бъде важна и при спешни случаи.

Заради големите си възможности 5G ще направи възможно и създаването на умни градове, в които градският транспорт ще е безпилотен, държавната администрация - електронна, а почти всяка вещ ще е свързана с интернет и ще може да се контролира дистанционно.

Способната и рекордно бърза 5G връзка на А1 гарантира, че тези, както и много други иновации могат да се случат и в нашата страна.