Facebook е изтрил няколко профила и страници, публикуващи материали на руската информационна агенция "Спутник". Макар страниците да били в държави като Грузия, Украйна и Румъния и други, то те се поддържали от служители на "Спутник", пише Facebook, цитиран от "Ведомости".

Изтрити са били 289 страници и 75 профила, които според Facebook са представлявали вмешателство на Русия в други държави.

"Въпреки опитите да се скрие техния произход, ние открихме, че тези страници и профили са свързани със служителите на "Спутник" - московската информационна агенция, както и че отделни страници имат за своя редовна тема недоволството от НАТО, протестните движения и антикорупцията", се казва в доклада на социалната мрежа.

Според Facebook, изтритите страници са имали общо 790 000 харесвания, натрупани от октомври 2013 до януари 2019. За това време те са закупили реклами за общо 135 000 долара.

"Решението е еднозначно и напълно политическо. Изтрити са 7 наши страници в съседни страни. Нашите редактори са професионалисти, а Facebook е решил просто така да ги блокира. Въпреки това все още имаме надежда, че здравият разум ще надделее", казват от "Спутник".

Сред постовете на тези страници, които Facebook цитира за вмешателство и пропаганда, са новините за нарастващия натиск на НАТО върху Русия, за изтеглянето на САЩ от Сирия, за украинския президент Петро Порошенко и общинските проблеми в град Житомир.