Ръководителят на "Фейсбук", Марк Зукърбърг, е събрал най-добрите си и верни служители по-рано тази година, като на срещата е заявил, че компанията се намира в състояние на война и той смята да я управлява в съответствие с това, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

В мирни времена шефовете могат да се движат по-бавно и да гарантират, че ще има пълно съгласие по ключовите въпроси, заявил Зукърбърг по време на срещата, провела се през юни. Според него обаче "Фейсбук" бил под обсада от законодатели, инвеститори и разгневени потребители, а той трябвало да действа по-решително, споделят запознати с дневния ред на събирането.

Новият подход на Зукърбърг предизвикал безпрецедентна тревога по върховете на компанията, отблъсквайки няколко ключови мениджъри от "Фейсбук", твърдят запознатите. Създало се е напрежение и с дългогодишния главен оперативен директор на компанията - Шерил Сандберг.

Събранието през юни и сблъсъка със Сандберг не са били оповестени от никой до сега.

По време на срещата Марк Зукърбърг настоял висшите му служители да "постигнат по-бърз напредък", тъй като според него компанията не реагирала достатъчно бързо на важните проблеми. Тя нямала решение за намаляващото количество нови потребители и пропуските със сигурността. Шефът на "Фейсбук" бил недоволен и от начина, по който компанията се е справяла с критиките към нея.

На въпрос дали компанията не трябва да започне да уволнява служители, виновни за течове на информация, Зукърбърг отговорил, че "Фейсбук" не прави това, но "корена на проблема се крие в ниския морал и непрестанните медийни атаки".

Създателят на социалната мрежа обвинил директно Сандберг и екипът ѝ за скандала с "Кеймбридж Аналитика". В началото на тази година стана ясно, че анализаторската фирма е използвала неправомерно данни на потребители на "Фейсбук" за политически цели.

"Сандберг е трябвало да действа по-агресивно относно скандала, трябвало е по-бързо да съсредоточи сили за премахването на проблемно съдържание. "Фейсбук" не се е справил ефективно с "истерията", разразила се срещу социалната мрежа в медиите", заявил Зукърбърг според запознати.

След срещата Сандберг изразила притеснения за бъдещето си в компанията, но Зукърбърг я уверил, че тя "е била, е и ще продължава да бъде изключително ценен партньор".

Макар Сандберг да е запазила поста си, не всички са били пощадени след срещата през юни. Според запознатите именно тя е в основата на напускането на създателите на "Инстаграм", който е собственост на "Фейсбук".

Съоснователят на "УатсАп Ян" Кум също напусна компанията-майка след разногласия относно методите за печалба и управлението на данните. Последният висш служител, тръгнал си от компанията е ръководителят на отдела за виртуална реалност "Окулус".

Според слуховете Зукърбърг е потърсил съвет от Бил Гейтс относно начинът, по който да управлява компанията си. Създателят на Microsoft посъветвал младия милиардер да назначи своеобразен президент на компанията, който да следи изкъсо управлението ѝ и да докладва всичко директно на Зукърбърг.

Шефът на "Фейсбук" явно е послушал Бил Гейтс, защото преди по-малко от месец нае бившия заместник министър-председател на Великобритания по времето на Дейвид Камерън и бивш лидер на Либералдемократическата партия - Ник Клег. Британецът е пряко подчинен на Зукърбърг и отговаря за глобалните дела и комуникации на социалната мрежа.