Технологичният гигант Google пусна нови инструменти и функции както за читатели, така и за репортери, чиято цел е да помагат на местните новинарски организации. Това съобщиха от компанията.

Една от новостите показва местни новини в отговор на заявки за търсене. Първоначално Google стартира функцията за предоставяне на местна информация по теми, свързани Covid-19, но сега тя е разширена и до други въпроси като спорт, местно управление и т.н.

От Google споделят, че настройват системите си така, че авторитетни, подходящи местни новинарски източници да се появяват по-често в Top Stories. "Това подобрение гарантира, че хората ще виждат надежди местни материали, когато търсят новини", отбелязват от компанията.

Наред с новите потребителски функции, Google обяви нови инструменти за данни за репортери. На първо място е проектът Census Mapper - карта, която може да бъде вградена в статии за преброяването на национално, щатско и окръжно ниво в САЩ. Тя е създадена като част от Census Co-op 2020 и предоставя данни от преброяването на местно ниво, показвайки как населението се е променило във времето.

Google също така подобрява своя Common Knowledge Project. Става дума за инструмент за журналистика, която позволява на репортерите да изследват повече местни данни.