Бившият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън призова американците да започнат кибервойна срещу Русия. Тя направи изявлението си в предаването "Morning Joe" на MSNBC.

Клинтън поздрави хакерската група на "Анонимните", които обявиха кибер война на Русия и свалиха сайтът на президентът на Русия с масирана DdoS атака.

Адресът kremlin.ru остава недостъпен към 19:30 на 25 февруари.

"Осъществихме част от това по време на Арабската пролет. Можем да атакуваме много правителствени институции и олигарси чрез кибератаки", заяви Хилъри Клинтън.

"Трябва да се върнем към старите дни, когато "Радио Свободна Европа" излъчваше точната информация в домовете на руснаците; трябва да направим всичко възможно да повторим това онлайн", допълни Хилъри.

Хилъри, която все още има силни позиции в управляващата Демократическа партия, призова подкрепата да се насочи към протестиращите против войната в Русия.

"Онези, които обичат свободата, които разбират, че нашият начин на живот зависи от това, трябва да насочат усилията си към тези, които сега са на улиците в Русия", заяви Хилъри.

Във вечерта на първия ден от инвазията на Русия в Украйна антивоенни протести имаше в 47 руски града. Над 1000 души бяха арестувани на митингите, които бяха и против властта на Владимир Путин.

Министерството на вътрешните работи, прокуратурата и следствието предупредиха руснаците да не организират протестни акции.

По думите на Хилъри Клинтън кибер акциите трябва на първо място да усилят подкрепата за протестиращите. Ролята на социалните мрежи и интернет бе ключова за успеха на Арабската пролет, в следствие на която режимът в Египет бе сменен, а Сирия и Либия потънаха в гражданска война.