Руски съд наложи глоба в размер на 3 милиона рубли на Wikipedia. Причината са седем статии в свободната онлайн енциклопедия, които според Москва са пълни с "невярна информация относно специалната операция в Украйна". Материалите се отнасят за събития в Буча и Мариупол.

Глобата е изпратена към благотворителната организация Wikimedia, която стои зад Wikipedia.

"Съдът постанови да признае организацията Wikimedia за виновна по част 2 на член 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация и да наложи глоба от 3 милиона рубли", заяви съдия Тимур Вахрамеев.

Причината е неизтриване на информация, забранена в Руската федерация.

Според представител на Wikimedia протоколът на Роскомнадзор съдържа няколко процесуални нарушения. По-специално, той е изпратен не до местоположението на компанията в САЩ, а до мястото, където са открити нарушения. Освен това администраторите на Wikipedia не са длъжностни лица, а действат като доброволци.

Представителят на Wikimedia посочи, че изискването за премахване на всички статии е неразумно, достатъчно е към тях да се добави противоположната гледна точка, която е в съответствие с принципите на свободата на словото. Въпреки това съдът призна организацията за виновна и наложи глоба.

Освен заради войната в Украйна, руският съд е наложил глоба от 2 милиона рубли и за две статии за черен и бездимен барут. Приблизителната стойност на 1 милион рубли е 24 612 лева.