Търсачката DuckDuckGo известна с политическата си неутралност, липса на цензура и ниско ниво на следене на потребителите се реши на ключови промени предвид войната в Украйна.

Според основателя и главния изпълнителен директор на DuckDuckGo, Габриел Уайнберг, търсачката, фокусирана върху поверителността ще започне да ограничава достъпа до руските медии и сайтове свързани с "руската дезинформация".

"Както много други, така и на мен ми се гади от инвазията на Русия в Украйна и гигантската хуманитарна криза, която тя продължава да създава. #StandWithUkraine️", написа Уайнберг в Twitter, обяснявайки действията на DuckDuckGo.

Така DuckDuckGo се присъединява към мнозинството от технологичните гиганти, които се присъединяват към дигиталните санкции над Русия.

За разлика от останалите компании, потребителската база на DuckDuckGo не приема добре промяната, пише Mashable.

Причината е, че търсачката е избрана от потребителската си база като алтернатива на Google именно заради липсата на цензура и политически пристрастия.

"Това не е начинът. Вече не вярваме на никого да решава вместо нас какво е "дезинформация", пише един от потребителите под публикацията на Уайнберг.