Twitter премахна 130 акаунта с ирански произход, които са се опитвали да компрометират дебата за президентските избори в САЩ между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Злонамерените профили са публикували и множество туитове, намесвайки се в кампанията и дори са поставили под въпрос дали водещият Крис Уолъс наистина е без политически пристрастия.

Според съобщението, екипът на социалната мрежа е намерил акаунтите на базата на информация, предоставена от ФБР. В изявление по повода федералната агенция потвърди, че споделя информация със социалните мрежи, но отказа да обсъжда подробности относно тази конкретна операция.

Twitter съобщи, че изтритите акаунти имат много нисък обхват и не оказват влияние върху публичния разговор, тъй като са били бързо идентифицирани и премахнати.

Компанията обеща да публикува повече информация за изтритите акаунти и тяхното съдържание, след като приключи с разследването.

Това далеч не е първият път, в който Twitter премахва свързани с Иран профили заради намеса в изборите. Още преди две години социалната мрежа изтри над 2600 профила като част от усилията си да попречи на чуждестранни потребители да повлияят на резултите от междинния вот в САЩ.