Платформата за видеоклипове YouTube разкри нова функция, която ще позволи на потребителите да добавят дублаж, подготвен от изкуствен интелект, към създадено от тях видео съдържание. Функцията е реализирана от проекта Aloud от технологичния инкубатор Google Area 120. Алгоритъмът с изкуствен интелект транскрибира видеоклипа, като предлага на автора транскрипция на записа, която той може да прочете и редактира, ако е необходимо. След това системата превежда и добавя дублирана версия.

Администрацията на YouTube заяви, че платформата вече тества новата функция с няколкостотин канала на създатели. Засега е наличен само дублаж от английски на испански и португалски, но в бъдеще обхватът на поддържаните езици ще бъде разширен. Дублирането, подготвено от изкуствен интелект, ще помогне на каналите на YouTube да разширят значително своята аудитория. Инструментът несъмнено ще се окаже полезен дори и в сегашната си, далеч не съвършена версия.

В системата не само ще има нови езици, но и се планира синтезираните аудиозаписи да приличат повече на оригиналните гласове, да им се добави повече емоционална окраска и да се синхронизира речта с артикулацията в кадър. Внедряването на всички тези функции е планирано за 2024 година.