Както повечето от вас знаят, улиците на най-малките български градове и села могат да се посетят виртуално в първо лице чрез услугата Google Street View. Така лесно може да видите как изглеждат и най-затънтените места в Родопите или Северозападна България. Google Street View е популярна в цял свят.

Малко са местата, които не са заснети от колите на Google. Обикновено това са слаборазвитите региони в Африка, недемократични страни като Саудитска Арабия, Северна Корея и Иран или държави в спор със САЩ, като Китай. Петна в картите на Google Street View обаче са още Германия и Австрия. Защо едни от най-развитите и демократични европейски страни са решили да ограничат Google?

Причините

От близо десетилетие личните данни са се превърнали в петрола на ИТ-индустрията. Вашето име, възраст, пол, сексуална ориентация, етнос, посещавани сайтове и снимки са превърнати в бизнес за милиарди. Данните се използват от най-широк спектър рекламодатели. Знае се, че с тях се обучават множество системи с изкуствен интелект. Организират се специфични политически или медийни кампании, насочени към строго специфични групи - личните данни могат да се използват по многобройни начини.

Мнозинството от населението на света е приело тази ситуация. Причината слаборазвитите страни да липсват от инфраструктурата на големите ИТ компании е защото те не могат да генерират достатъчно печалби там. Страни като Китай, Северна Корея и Иран пък са в геополитически сблъсък със Западния свят и не биха позволили на базираните там корпорации достъп до данните на своите граждани (които обаче остават лесно достъпни за управляващите в Пекин, Пхенян или Техеран).

В синьо са всичките заснети градове, села и пътища в Европа

Снимка: Google

Германците и Австрийците обаче правят изключение. Проучване разкрива, че те са едни от най-загрижените за поверителността си в интернет хора. През 1970 година Западна Германия приема първия в света закон за защита на личните данни. По-късно идва нова порция от норми, позволяващи на индивида да не предоставя данните си на държавата или на различни корпорации.

Макар мнозинството от германците да ползват Facebook и Google, те изпитват голяма доза недоверие към тях. Според някои историци причина за това може да е сблъсъкът от първо лице с организации като Гестапо и ЩАЗИ, които подобно на Facebook и Google, се събирали надлежно и в най-малки детайли личните данни на милиони души.

Законовата ситуация в Австрия, която малко или много е културно обвързана с Германия, е сходна. През 2010 година Виена напълно забранява на Google заснемането на австрийските улици. Година по-късно забраната е вдигната, но условията за дейността на ИТ гиганта остават сурови.

На жителите на Германия и Австрия е позволено да изискват от Gоogle да цензурира или замъгли тяхната къща или имот. Извършването на повторни заснемания и ваденето на разрешение за тях също става много трудно. Възможно е дори градската управа да постави забрана за заснемане на своите квартали.

Развитие в последните години

От 2018 година Google Street View става по-често срещан в двете германо езични държави. Големите градове, като Виена и Берлин са сравнително добре заснети. Населението им и туристите оценяват високо удобството, което предлага Google. Градове като Мюнстер, Линц, Цвикау, Магдебург и много други обаче остават "тера инкогнита" в системата на корпорацията.

Надеждата на Google и другите ИТ гиганти е германците и австрийците да започнат да приличат все повече на американците и англичаните, отказвайки се от суровите рестрикции при използването на личните данни в името на печалбите на бизнеса и комфорта от възможността за виртуални разходки.