Скорошен доклад на крипто платформата dappGambl разкрива, че 95 процента от NFT-тата са практически мъртви. Компанията установява, че 69 795 от 73 257 анализирани NFT токени вече са с пазарна цена от нула долара.

"Тази обезсърчаваща реалност трябва да служи като отрезвяваща проверка на еуфорията, която често е заобикаляла NFT пространството", гласи анализът на dappGambl. "Сред историите за произведения на дигиталното изкуство, продавани за милиони и разказите за бърз успех, е лесно да се пренебрегне фактът, че пазарът е изпълнен с клопки и потенциални загуби."

NFT-тата се появиха в светлината на прожекторите преди малко повече от две години. Тогава някои токени струваха милиони долари и бързо привлякоха интереса на инвеститори и колекционери.

Но славата на NFT-тата се оказа мимолетна. През юли 2021 колекцията Bored Ape Yacht Club струваше 3,4 милиона долара. Тя се превърна в символ за престижността на NFT-тата. Много поп звезди, като Мадона, и холивудски знаменитости инвестираха в токените. По този начин те допълнително увеличиха популярността им. Днес цената на колекцията е 85-пъти по-ниска и гравитира около 40 000 долара.

dappGambl разкрива, че дори престижни NFT колекции са претърпели 100-процентов срив в цената си, ставайки ефективно безполезни.

За да устоят на бурята, токените ще трябва да докажат, че имат присъща стойност, независимо дали това е от културно значение или представляват действително изкуство.

Междувременно крипто общността изглежда отрича опустошителния спад. Някои дори призовават, че сега е моментът за купуване на NFT-та.