Нека започнем с няколко кратки определения. Блокчейн е технологията, която позволява съществуването на криптовалута (наред с други неща). Биткойн е името на най-известната криптовалута, тази, за която е изобретена блокчейн технологията. Днес Биткойн е средство за размяна, като например щатския долар, но е цифрова и използва техники за криптиране, за да контролира създаването на парични единици и да проверява прехвърлянето на средства.

Как се появява биткойн?

Биткойн беше създаден в резултат на сътресенията по време на Голямата рецесия през 2008 г., когато недоверието към банките и тяхната роля във финансовата система нарасна. Човек или група от хора, носещи името Сатоши Накамото, издават бяла книга, за да се справят с централизирания контрол на парите и доверието, необходимо при боравенето с паричните средства на гражданите.

На 3 януари 2009 г. блокчейнът стартира, когато е изкопан първият блок, наречен генезис блок. Първата тестова транзакция е осъществена около една седмица по-късно.

"През първите няколко месеца от съществуването си той беше достъпен само за миньори, които валидираха блокчейна на Биткойн", казва Четан Чаула, доцент по предприемачество в North Central College в Нейпървил, Илинойс, който изследва криптовалутите и блокчейна.

След като през 2010 г. Биткойн стана достъпен на борсите, стана по-лесно да се купува, продава, търгува и съхранява. Благодарение на тези крипто борси Биткойн има цена спрямо щатския долар.

След това, през 2011 г., миньори и програмисти започнаха да изграждат други мрежи, като Ethereum и Litecoin, и започнаха да подобряват кода зад блокчейна на Bitcoin, адаптирайки го за различни приложения.

В традиционната финансова система транзакциите могат да бъдат отменени или да се намесят трети страни, а разходите по транзакциите могат да нараснат. Биткойнът беше представен като начин за извършване на транзакции без използване на трета страна. Системата на биткойн използва криптографски доказателства, за да поддържа целостта на мрежата, вместо да разчита на банки и други институции, които са трети страни. В Ел Салвадор той дори стана официално приет като законно платежно средство наред с долара.

Какво представлява блокчейн технологията?

Блокчейн е децентрализирана счетоводна книга на всички транзакции в мрежа от равнопоставени потребители. Използвайки тази технология, участниците могат да потвърждават трансакции без необходимост от централен клирингов орган. Потенциалните приложения могат да включват прехвърляне на средства, уреждане на сделки, гласуване и много други въпроси.

Блокчейн има и потенциални приложения далеч отвъд биткойна и криптовалутата.

От гледна точка на бизнеса е полезно да се мисли за блокчейн технологията като за вид софтуер от следващо поколение за подобряване на бизнес процесите. Технологията за сътрудничество, като блокчейн, обещава способността да подобри бизнес процесите, които се случват между компаниите, като радикално намали "цената на доверието". Поради тази причина тя може да предложи значително по-висока възвръщаемост за всеки похарчен инвестиционен долар, отколкото повечето традиционни вътрешни инвестиции.

Финансовите институции проучват как биха могли да използват блокчейн технологията и за да преобърнат всичко - от клиринга и сетълмента до застраховането. Тези статии ще ви помогнат да разберете тези промени - и какво трябва да направите по отношение на тях.