Европейската централна банка реши да критикува биткойн, въпреки че той се възстановява след срива на борсата FTX. Статията озаглавена "Последната битка на биткойн" е публикувана на официален уебсайт на Европейския съюз. В него ЕЦБ лобира за пълното премахване на цифровата валута - и предупреждава, че нейната гибел може едва да започва.

Както отбелязва ЕЦБ, пиковата стойност на биткойн от близо 70 000 долара се случи само преди година през ноември 2021 г., но до юни 2022 г. тя падна драстично до по-малко от една трета от това.

Истинският проблем, твърдят европейските банкери, не са сривовете в цената, а слабости в цялата основа на технологията: че тя няма присъща стойност, до голяма степен е използвана като средство за спекулации и рядко се използва за законни трансакции.

"За привържениците на биткойн, привидната стабилизация е сигнал за отдих по пътя към нови висоти", гласи публикацията. "По-вероятно обаче това е изкуствено предизвикан последен дъх преди пътя към забвението - и това вече беше предвидимо, преди FTX да фалира и да изпрати цената на биткойн доста под 16 000 долара."

Дори привържениците на крипто предупреждават, че цената е нестабилна и може да се очакват нови сривове.

"Тъй като биткойн изглежда не е подходящ нито като платежна система, нито като форма на инвестиция, той не трябва да се легитимира", гласи публикацията на ЕЦБ.

Европейският разработва цифрово евро, което няма да е анонимно по подобие на криптовалутите. То То би представлявало електронна форма на пари, емитирани от ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната.