Антивирусната компания Norton е обвинена за автоматичното инсталиране на труден за премахване софтуер за копаене на криптовалути, наречен Norton Crypto. Той е част от нейния пакет Norton 360.

Компанията представи инструмента за криптодобив през юни, рекламирайки го като лесен начин за хората да използват остатъчната мощност за извличане на Ethereum. Функцията работи само с мощни графични карти.

Разбира се, Norton получава 15% от генерираните криптовалути, в допълнение към таксите за транзакции. Освен това има пълен контрол върху портфейлите на своите клиенти.

Редица потребители изразиха възмущение от автоматичното инсталиране на софтуера за криптодобив. Голяма част от тях споделиха изненадата си в социалните мрежи. Някои дори посочиха, че хората могат да загубят пари, използвайки инструмента, в зависимост от това колко плащат за електроенергия.

"Norton в голяма степен увеличава потреблението на енергия в световен мащаб, увеличавайки разхода на клиентите си заради използването на повече ток. Това същевременно позволява на компанията да натрупа много печалби", написа в Twitter изследователят по сигурността Крис Викъри. "Това е отвратително, грубо и е самоубийство на марката", добави той.

От Norton все още твърдят, че инструментът Norton Crypto ще копае само с разрешение на потребителя. Въпреки това функцията се инсталира автоматично в системите "без дори съобщение по време на инсталирането на продукта за сигурност", оплакват се потребителите.