Недостигът на хардуерни компоненти с световен мащаб и най-вече на видео карти, в комбинация с високата цена на биткойна и редица други криптовалути, доведе до интересни модификации. Все повече потребители се впускат в "копаене" с най-различни устройства, но сега за това изглежда започва да се използва и PlayStation.

Китайски хакери се похвалиха, че са модифицирали конзолата, така че тя да може да се използва за добив на валутата Етериум при 98,76 MH / s и 211W консумация на енергия. Модификацията засяга AMD Radeon RX 5700 XT, която работи при 50 MH / s.

Специалисти подкрепят достоверността на новината с това, че хардуерът на новата конзола наистина е подходящ за "майнинг". Причината е, че тя работи с AMD Ryzen CPU базиран на Zen 2 архитектурата (x86, 8 ядра, 16 треда, 3.5 GHz) и AMD Radeon GPU базирано на RDNA 2 архитектурата (включващо хардуерен ray tracing и достигащо пикови стойности до 2.23 GHz или 10.3 терафлопса).

Използването на игровите конзоли за цели, различни от основното им предназначение, не е ново. Още през 2000 г. екип от инженери в Ирак, зад който стои Саддам Хюсеин направиха супер компютър, в който инженерите се използват 4000 PS2 конзоли, чиято мощност е напълно достатъчна за сложните изчисления.

Любителите на игрите вече са притеснени от новината защото PlayStation 5 конзолата е дефицитна, а ако се докаже, че е по-изгодна за извличане на крипто, то само можем да предположим колко по-трудно ще е да се сдобие редовият геймър с нея.