Продажбите на картите от серията RTX 3060 трябва да започнат през следващата седмица, но вероятността те да попадат в ръцете на геймърите става все по-малка заради повишаващата се цена на криптовалутите. Както видяхме при старта на продажбите на предишните модели в серията RTX 30 картите бяха изкупени изключително бързо, а целта е препродажба или ползване за копаене на криптовалути. Проблемът е още по-сериозен заради ограничените възможности на NVIDIA да осигури по-големи количества, предава Mobile Bulgaria.

Компанията явно иска да прекъсне този цикъл, за да позволи на геймърите да се сдобият с желаните карти. NVIDIA обяви, че с тази цел ще намали наполовина ефикасността на картите от серията RTX 3060 при копаенето на Ethereum - драйверите на устройствата ще могат да разпознават специфични части от алгоритъма на криптовалутата и автоматично ще намалят т.нар. hash rate с около 50%.

Високото търсене на картите на NVIDIA със сигурност са добре за нейните финансови резултати, но изкупуването им за копаене на криптовалути ядоса геймърите и всички останали потребители, които искат да се възползват от предимствата на външна видеокарта. Наскоро компанията дори се принуди да върне в продажба стари графични ускорители като RTX 2060 и GTX 1050 Ti, за да може да задоволи част от търсенето на дискретни решения.

Заедно с това NVIDIA обяви, че пуска новата линия от карти CMP (Cryptocurrency Mining Processor), която е специално предназначена за криптовалути. Тези решения не са подходящи за графична употреба и са без портове за дисплеи за подобрено охлаждане, когато картите са монтирани нагъсто. Тези карти имат по-ниски пиково напрежение на ядрото и честота, което е плюс за ефикасността при копаене.

Първите CMP карти 30HX и 40HX са със hash rate скорости 26 MH/s и 36 MH/s и ще са на пазара през това тримесечие от компании като ASUS, EVGA и Gigabyte. През второто се очакват и по-мощните решения 50X (45 MH/s) и 90HX (86 MH/s).