Добивът на криптовалута е свързан с мощен хардуер и голямо потребление на електроенергия. Това може да създаде потенциални проблеми за "миньорите". Потребителите се оплакват от кризата на пазара за видеокарти, а еко активисти призовават за забрани, заради вредата на климата. Към двете групи се присъединяват и директорите на Шведския финансов надзорен орган и Шведската агенция за опазване на околната среда Ерик Теден и Бьорн Райзингер.

Според директорите добивът на криптовалути е нараснал в Швеция с няколкостотин процента между април и август. Това съвпада с кризата на графични карти в Европа. Особено в Германия и Австрия, където картите са поскъпнали повече от двойно.

Шведите твърдят, че в страната им се използва толкова ток за "копаене" на крипо, колкото е потреблението на 200 000 домакинства. Това пречи на постигането на заложените цели за намаляване на въглеродния отпечатък.

Шефовете на държавната агенция препоръчват налагането на общоевропейска забрана, която да направи добива на криптовалути незаконен на територията на ЕС.

На първо място Ерик Теден и Бьорн Райзингер смятат, че търговията и използването на крипто в Швеция трябва да бъде затруднена или изкарана извън закона. Подобен развой имаше и в Китай. Пекин бе смятан от мнозина за "крипто рай" преди няколко години, но постепенно рестрикциите ставаха по-сурови, докато не се стигна до пълната забрана на криптото.