Главният изпълнителнен директор на TeslaИлон Мъск заяви, че очаква неговата компания за електромобили да възобнови продажбите в биткойни, спрени заради безпокойствата от прекалено енергоемкото добиване на криптовалутата, предадоха световните агенции.

Мъск каза това на онлайн конференция The B Word с участието на ръководителя на Twitter и основател на американската услуга за разплащания Square, Джак Дорси.

По думите на Мъск, мисията на Tesla е да ускори появата на устойчивата енергия. "Не можем да бъдем компанията, която осъществява това, а да не проявяваме необходимото усърдие по отношение използването на енергията. Струва ми се обаче, че биткойнът се обръща много повече към възобновяемите енергии", допълни той.

През юни Илон Мъск обяви в Twitter, че компанията ще разреши трансакциите с биткойн отново, когато "копаенето" им започне да замърсява по-малко околната среда чрез използването на повече възобновяема енергия.

Ексцентричният ръководител на Tesla заяви днес, че самият той е инвестирал в биткойн и други криптовалути, но че не манипулира дигиталните валути. Той посочи, че вярва в криптовалутите като начин да се увеличи властта на индивида по отношение на правителството, и че освен в биткойни, е инвестирал и в етер и доджкойни.

Мъск обясни, че губи пари, когато стойността на биткойна или на други криптовалути се понижава, но че не ги продава въпреки нестабилността им.

"Бих искал да видя успеха на биткойна", допълни той.

Джак Дорси, чиято компания Square обяви миналата седмица, че създава ново подразделение, насочено към биткойна, заяви от своя страна, че твърдо вярва във виртуалните валути като средство да се намали цената на трансакциите и да се подобри животът на хората.