QLED, 8К, изкуствен интелект - за много хора тези термини не говорят нищо, а други имат само бегла представа за тях. Всъщност, няма нищо сложно, а за да разберете в какво се състои иновативността на телевизора, за който ще ви разкажем, първо ще ви обясним въпросните технологии.

QLED дисплеите на практика са LED екрани, които обаче използват квантови точки за подобряване на качеството на картината. QLED технологията може да възпроизвежда повече цветове, като те са по-живи и ярки, спрямо конкурентните технологии. Освен това QLED гарантира съществено по-добри нива на черното, което вече е наистина черно, а не тъмно сиво.

По-добрите характеристики на този тип екрани се дължи на факта, че светлината, излъчвана от светодиодите, се преминава през квантовите точки, като по този начин тя става по-чиста, отколкото самите светодиоди могат да осигурят.Благодарение на технологията е достигат и най-всоките нива на осветеност при телевизорите, което е много важно при възпроизвеждане на HDR съдържание.

Освен живата и богата цветова гама и по-добрият контраст, скритият коз на QLED технологията е и по-дългият й живот на употреба.

е по-лесно за обяснение понятие и както много от вас се досещат - това е резолюция. Всъщност това е най-високата резолюция в света на телевизията и кинематографията, като размерите й са 7680x4320 пиксела. Това е 16 пъти повече от Full HD резолюцията и 4 пъти повече от 4К резолюцията. На практика това значи по-качествено и детайлно изображение, особено когато имате голям телевизор, например с диагонал от 65 инча, и ползите са лесно забележими когато погледнете изображението от близо.

Изкуственият интелект е понятието, което всички са чували, но и за което представите са най-размити. Най-общо казано, изкуственият интелект е сложен алгоритъм, който освен абстрактни изчисления може да анализира информация, да взема решения и да прави проверки - много по-бързо от възможностите на всяко човешко същество. Изкуственият интелект или AI (от Artificial Intelligence) намира широко приложение в най-различни области. Разпознаването на лица, приложенията за модифициране на селфита и снимки, като FaceApp или Prizma, безпилотните автономни автомобили и дори търсенето на годни за живот екзопланети - всички те използват изкуствен интелект.

Какво обаче се получава, когато на едно място се съберат QLED, 8К и AI?

От Samsung първи дават отговор на този въпрос, представяйки революционния си телевизор Q900R, които съчетава всички изброени по-горе технологии, поставяйки си за цел нищо по-малко от това да промени представите ни за модерна телевизия.

Благодарение на своя QLED екран, Samsung Q900R има невероятно живи цветове, които запазват своята яркост и контраст, които не се влияят от пряката слънчевата светлина. 8К резолюцията пък превръща телевизора в същински прозорец към други реалности.

Ще попитаме, за какво се използва изкуственият интелект на телевизора тогава, а краткият отговор на този въпрос гласи - за да може да гледате истинска картина в 8К.

Към днешно време предлагането на съдържание в 8К е рядкост, но технологията 8K AI Upscaling преоразмерява всички кадри в 8К. Мащабирането до 8К се получава чрез запълване на липсващите пиксели и по този начин се достига желаната резолюция и търсеното качество.

И като заговорихме за инчове, то телевизорът има вариант с 65", 75", и 85" диагонал.

Що се отнася до технологиите, то корейците са подсилили "тройката" от QLED, 8K и AI с още няколко доста полезни технологични добавки.

Например, Direct Full Array Elite се използва за усъвършенстване на контраста, както и за осъществяването на прецизен контрол върху подсветката, гарантирайки още веднъж възможно най-точни цветове.

Телевизорът може да разпознава и анализира редица свързани развлекателни устройства, като например аудио устройства, свързани чрез оптичен кабел с One Remote. Автоматичното превключва на източника на изображение става буквално с един клик.

HDR10+ технологията от следващо поколение също спомага за предаването на още по-живи цветове и светлосенки.

Samsung са помислили и за хаоса от кабели, който често намираме в своя дом. В резултат оптичния кабел и захранването са съединени в един общ 5-метров кабел, което позволява голяма мобилност и възможност да разположите своя телевизор, където поискате, без да се оплитате в джунглата от кабели.

И тъй като диагоналът на екрана е доста голям, а едва ли всеки иска да вижда огромен черен правоъгълник в своята стая, когато не ползва своето TV, то Samsung са създали специален Ambient режим. Когато телевизорът е в него, черният екран се преобразува в красиви кадри, информация за времето и друго полезно, ненатрапчиво съдържание което променя облика на вашето помещение.

Революционният Samsung Q900R не просто обещава да донесе революция в света на телевизията, а вече го прави, защото новите QLED 8K ще се предлагат много скоро и в магазините в България!

Повече информация за техническите характеристики на QLED телевизорите на Samsung може да намерите - тук >>>