Британската пощенска компания "Роял мейл" (Royal Mail) постави днес началото на първата си редовна услуга за доставки с дрон на разположения край бреговете на Шотландия архипелаг Оркни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пощата и колетите ще летят от Стромнес, вторият най-голям град на архипелага, за островите Греймзи и Хой, разположени на няколко километра на юг.

"Всичко, което допринася за поддържането на универсалната услуга, най-вече в зони, където островите са труднодостъпни, заслужва да бъде подкрепено", заяви в комюнике Алистър Кармайкъл, депутат в парламента на Оркни и Шетланд, два архипелага, разположени край североизточното крайбрежие на Шотландия.

Пощата играе "ключова" роля за поддържане на свързаността между островите, добави той, подчертавайки важността на "познанието" и вниманието на местните власти към тази "мрежа".

Използването на дронове е предвидено първоначално за срок от три месеца, но той може да бъде удължен, според комюнике на "Роял мейл".

Близостта на островите помежду им позволява използването на дронове в съответствие с действащата правна рамка, която не предвижда издаването на разрешителни за полети "извън полезрението" на пилота.

Дроновете помагат да бъдат избегнати проблеми като периодичното спиране на фериботните връзки, използвани за транспортиране на пощата, заради лошо време, подобрява безопасността за служителите и намалява парниковите емисии, подчертава "Роял мейл".

"Роял мейл" стартира няколко тестови полета с дронове във Великобритания за доставка на пратки.

Първата услуга за доставки с дрон е реализирана през 2017 г. в Рейкявик, където клиентите са получили възможност да получават така покупките в домовете си.