Днес едва ли има човек в активна възраст, който не притежава слушалки. Ползваме ги навсякъде. В дома си, когато не искаме да пречим на околните, или в офиса - особено, когато е възможно някой да пречи на нас. Мнозина провеждат гейминг маратоните си със слушалки. А междувременно едва ли е имало човек, който не е отишъл поне веднъж във фитнеса с тапи в ушите или пък не е бягал или карал колело със слушалки.

Всички тези сценарии работят при едно условие - слушалките трябва да могат да ни изолират достатъчно добре от околния свят. Това става при две условия. Първото е звукът от тях не се чува от околните и второто - ние да чуваме основно това, което сме си пуснали.

В днешно време почти всички модели на пазара отговарят на първото условие. Слушалките, чийто звук можеше да се чува лесно от останалите останаха в миналото. Дори предложенията във входящия сегмент се справят с това да не допуснат съседа ви в метрото да ви хвърли странен поглед заради музиката, която слушате.

Предпазването от външните шумове обаче е доста по-трудно. Един от начините е свързан с увеличението на звука - но така можем да увредим слуха си. По-добрите слушалки разчитат на специална конструкция и материали, които ограничават потока на външни шумове към вас. Това работи в повечето случаи, но не винаги.

Ако карате колело, спортувате в пълен фитнес или се придвижвате към работата си без автомобил в някой от по-големите ни градове, то отново трябва да заложите на увеличаването на звука до край, за да не чувате изобилието от външни звуци около вас. А това е неприятно, особено когато способностите на високоговорителите в ушите ви не са най-добрите.

Иновативна технология обаче позволява всички тези проблеми да останат в миналото, а слушането на музика и подкасти от слушалките да става по най-добрия и приятен начин.

Активното шумопотискане

Използването на специални материали и научно усъвършенствани конструкции за блокирането на външните звуци, достигащи до вас, е известно като пасивно шумопотискане.

Активното шумопотискане отива една крачка напред. Технологията използва вградените микрофони, за да разпознава и отчита външните звуци. След това се задейства комбинация от хардуерна и софтуерна мощ, която неутрализира външните звуци, генерирайки "антизвук" - напълно противоположна на външния шум звукова вълна.

Слушалките с активно шумопотискане ще ви изолират много по-добре от външните звуци

Снимка: iStock by Getty Images

Това води до пълното неутрализиране на звуците извън слушалките. Чрез технологията вие може да се наслаждавате на музика в много шумна среда, без да е нужно да увеличавате на макс и да увреждате слуха си.

Всъщност активното шумопотискане е патентовано още през 50-те години на миналия век, но се появява за пръв път комерсиално в края на 80-те при някои слушалки в чартърните самолети и полетите в първа класа. Целта е слушащия да може напълно да забрави, че до него има "ревящ" реактивен двигател.

При широкият кръг от потребители обаче технологията достига сравнително скоро. Причината за това е, че е необходим достатъчно мощен и малък чип, който може да разчита данните за звука на вън и да генерира неговия "антизвук".

Предимства

Ползите от активното шумопотискане са много. Първата е свързана с вашето здраве. Благодарение на технологията отпада необходимостта от увеличаване на звука до крайния максимум, ако сте в по-шумна среда. А нека не се лъжем, най-често ползваме слушалките именно в такава.

Учените са категорични. Голям дял от хората често настройват слушалките си на твърде високи нива, а това им причинява слухови проблеми. Вредата е не само за тъпанчето, но и за нервните клетки, които провеждат електрически сигнали от ушите към мозъка.

Поради тази причина повечето смартфони ви предупреждават, когато сте със слушалки, увеличени до максимума си твърде дълго време.

Активното шумопотискане елиминира необходимостта да увеличавате до край, за да "се отрежете" от околната среда.

Принципът на работа на активното шумопотискане

Снимка: iStock by Getty Images

Свистенето от вятъра, блъскането на желязо в фитнеса, ремонта на съседите, тракането от релсите в купето на влака, шума в автобуса, хаоса на улицата или споровете на колегите - всичко това изчезва, ако имате слушалки с активно шумопотискане.

Това е особено полезно, ако слушате подкасти. Тогава увеличаването на звука на макс е направо абсурдно - никой не иска да слуша някой, който сякаш му се кара на ухото. Лично на мен, а и на мнозина, се е налагало да го правим, за да можем да чуем по-добре разговора. Активното шумопотискане определено прави слушането на подкасти от слушалки много, много по-приятно.

Подобна е и ситуацията с музиката. Много често, увеличените на максимум слушалки проявяват дефекти при възпроизвеждането на кристално ясен звук. Някои срещат затруднения в ниските честоти и баса, а други във високите. Намирането на слушалки, които да не страдат от подобни проблеми, когато са увеличени на макс е трудно. Но с активното шумопотискане може да слушате любимите си песни, все едно са на макс, без реалното да се доближавате до опасно високите нива. Липсата на външния шум кара ухото ви да възприема много по-ясно звука, идващ от слушалката.

Все по-достъпни предложения

Съвсем до скоро технологията на активното шумопотискане бе запазена марка за премиум класа. Цената на слушалките с тази технология започваше от около 300 лева и бързо можеше да достигне много повече.

По всичко изглежда, че настоящата 2021 ще е годината, в която технологията за активното шумопотискане ще стане достъпна за всички.

В началото на този месец на пазара в България дебютираха новите слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4i.

Huawei FreeBuds 4i имат големи възможности и атрактивна цена

Снимка: Huawei

Новите слушалки на Huawei се отличават съществено от конкурентите си, защото въпреки достъпната си цена от под 150 лева предлагат премиум възможност.

Huawei FreeBuds 4i разполагат с активно шумопотискане и изкуствен интелект, както и с технология за формиране на звукови лъчи.

Слушалките минимизират външните звуци и могат да възприемат гласа Ви по-точно дори в претъпкана среда. В резултат на това отсрещната страна ще ви чува много по-ясно.

Качеството на звука е на премиум ниво и ще останете доволни, без значение какъв стила, който слушате.

Това се дължи на комбинацията от голям 10-милимeтpoв динaмичeн дpaйвep и ĸoмпoзитнa пoлимepнa мeмбpaнa "РЕЕК+РU". Последната е гъвкава и осигурява виcoĸa чyвcтвитeлнocт и бoгaтa динaмиĸa, зa дa мoгaт пoтpeбитeлитe дa чyвaт пoвeчe дeтaйли в мyзиĸaтa, ĸoятo cлyшaт.

Huawei FreeBuds 4i

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Вграденият микрофон и ниската латентност правят Huawei FreeBuds 4i идеални за геймъри.

На дизайнът също е обърнато голямо внимание. Слушалките са компактни, но много удобни и направо "заспиват" в ухото. Същевременно те са много леки - само 5,5 грама.

Въпреки своите размери, слушалките на Huawei се гордеят с изключително мощна батерия, изпреварваща по възможности конкурентите им.

С едно пълно зареждане може да слушате музика в продължение на 10 часа. Само 10 минути престой в кейса са достатъчни, за да имате нови 4 часа на слушане на музика. Заедно с кутийката за зареждане, Huawei FreeBuds 4i могат да постигнат 22 часа музика или 14 часа разговори.

Huawei FreeBuds 4i

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Друго съществено предимство на Huawei FreeBuds 4i е възможността за лесно свързване с различни устройства, без значение от марката и операционната им система. Управлението на слушалките е много интуитивно и става с докосване.

Поти всички изредени характеристики до скоро бяха запазена територия на скъпите слушалки. Активното шумопотискане, управлението с докосване, кристалният звук, удобният дизайн, мощната батерия и възможностите за ясно предаване на гласа ви в шумна среда можеха да се открият единствено в премиум устройствата. Благодарение на Huawei FreeBuds 4i комбинацията от всички тези характеристики може да бъде ваша за по-малко от 150 лева.