Как една българска компания задържа световно ниво и лидерство на пазара над 50 години, устоявайки на смяна на системи, политически, икономически и обществени трусове? Едни от малкото, които знаят верния отговор, са специалистите от фирма ЗИТ. Историята на родната фирма е достойна за холивудски хит за високите технологии и големите мечти и амбиции, довели до първия произведен в страната ни компютър, изстрелването на космическа совалка и създаването на едни от най-успешните и продпочетани от малкия и средния бизнес касови апарати. Ето няколко "кадъра" от над 50-годишната история на успеха на фирма ЗИТ:

Днешният най-амбициозен играч на пазара на фискални устройства "ЗИТ Интернешънал" е създадена през 1967 г. като българско-японско съвместно дружество под наименованието "Завод за изчислителна техника". Компанията бързо се превръща в едно от водещите предприятия за съвременна изчислителна техника и е първият български производител на компютри. Продукцията на ЗИТ е била позната и предпочитана в много страни по света - Германия, Китай, Либия, Финландия, Индия, Полша, Куба, Чехия, Унгария и др.

Невероятно, но факт - българската фирма има участие дори в изстрелването на руската космическа совалка "Буран"! Тя се управлява от матричния процесор ЕС 1037 - производство на ЗИТ-София. По-късно от тази технология се заинтересуват и американците - през 1990 г. директорът на ЗИТ отива с матричния процесор във фирма на НАСА - FPS, които били готови да ни дадат пазара си в Европа, но с гаранция от страна на правителството, че машините няма да ходят в СССР. Тогавашните ни управляващи за жалост не се престрашават на този ход, но пък се ражда първото българо-американско дружество "ЗИТ - Пертек" за лентови устройства.

Първата изчислителна машина също е дело на ЗИТ по официален лиценз на Фуджицу с името ЗИТ 151. Тя е създадена под ръководството на родоначалника на българската ИТ Иван Попов. С инициатива и средства на ЗИТ се "ражда" и елитния техникум "Джон Атанасов", който е фабрика за висококвалифицирани кадри за електронната и техническата индустрия и до ден-днешен.

През 1997г. Завода за изчислителна техника се преобразува в Акционерно Дружество, а от 2000г. е 100% частна компания. По това време фирмата разширява бизнеса си, като стартира производството и на фискални касови апарати. Те са с модерен дизайн и електроника, базирана на процесори на Intel и принтери Citizen или Epson.

Комбинацията от високa производителност, издръжливост и малък размер на касовите апарати са запазена марка на ЗИТ и до днес, което ги прави сред най-предпочитаните устройства не само на българския, а и на австрийския, чешкия, румънския, македонския, гръцкия, етиопския, кенийския и др. пазари.