Apple представи новото поколение в достъпната си серия смартфони iPhone SE, като името на модела се запазва непроменено. Устройството на практика представлява подобрена версия на iPhone 8, като е почти идентично по дизайн с него. Конструкцията е от алуминий и стъклено покритие на гърба, предава Mobile Bulgaria.

Отново се залага на Retina HD екран с диагонал 4.7 инча в случая с поддръжка на технологиите True Tone, Dolby Vision и HDR10. Около дисплея са видими значителни по размер рамки, като под него е разположен Home бутон с вграден Touch ID сензор за отпечатъци. Бутонът е с покритие от сапфирен кристал.

Вижте как изглежда новият достъпен iPhone >> >> >>

В основата на устройството е чипсетът A13 Bionic, който е използван и в iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max, а това е предпоставка за висока производителност. Наличен е избор между 64GB, 128GB и 256GB памет за файлове. Основната камера е единична и включва 12-мегапикселов сензор с бленда f/1.8. Благодарение на новия чипсет е възможно заснемането в Smart HDR и портретен режими.

От компанията са добавили и технология за монокулярно измерване на дълбочина (monocular depth sensing) за засичане на разстояние и лица чрез машинно обучение. Налична е и система за оптична стабилизация при снимане на видео с основната камера. Записът на видео е до резолюция 4К при 60 кадъра в секунда, а предната камера е 7-мегапикселова.

На този етап не се съобщава за капацитета на батерията, но тя поддържа технология за бързо зареждане до 18W, както и безжично зареждане. В комплект с устройството обаче ще бъде включен адаптер, предоставящ до 5W мощност. Сред останалите черти на устройството откриваме Wi-Fi 6 и LTE-A безжична свързаност, опция за работа с две SIM карти (едната е eSIM), Haptic Touch и IP67 сертификация за прахо- и водоустойчивост.

Новият iPhone SE ще се предлага в черен, бял и червен цвят, като предварителните заявки в Германия започват от 17 април, а продажбите - на 24 април. Цените стартират от 479 евро за варианта с 64GB вградена памет, преминават през 529 евро за този със 128GB и достигат до 649 евро за изданието с 256GB памет. В САЩ най-евтината версия струва 399 долара.