Компанията Pegatron, която сглобява iPhone за Apple, обяви, че е преустановила производството си в Шанхай и близкия град Куншан поради строги мерки за предотвратяване на разпространението на вируса след поредното избухване на COVID-19 в региона.

Властите в Шанхай изпратиха населението на града в самоизолация, тъй като КНР е изправена пред най-тежката вълна от COVID от началото на пандемията в началото на 2020 година. Започналото в края на март блокиране, по инициатива на правителството, изложи на риск производството на iPhone в Китай.

Pegatron сглобява 20-30% от всички iPhone-и. Доскоро компанията се справяше с производството поради специалните мерки, предприети от китайското правителство, които позволяваха работата да продължи в "затворени" системи, за да се намали рискът от заразяване. Въпреки че производството е спряно, акциите на Apple дори поскъпнаха с 1% до края на търговията в понеделник - инвеститорите не са обезпокоени от новината за производствените проблеми в Китай. Обстоятелствата досега са сравнително благоприятни за Apple - продажбите на iPhone традиционно намаляват през второто тримесечие, което отчасти ще намали натиска върху фабриките.

Това е последният удар върху производствената екосистема на Apple, която съвсем наскоро обяви нови продукти, включително бюджетна версия на iPhone. Основният производител на смартфони на Apple - Foxconn също спря работата на редица производствени мощности миналия месец, но оттогава "в по-голямата си част" възобнови дейността си. Компанията оптимизира производството, като го премести в други държави. Например за първи път в Индия започна производството на iPhone 13, както и на iPhone 11 и 12.