Един от техническите ръководители на руската платформа mail.ru Дмитрий Рябинин разкри, че зареждането на смартфона на 100% не е добро за устройството.

Голямата опасност настъпва, когато телефонът остане включен към мрежата и след моментът, в който е достигнал 100%, като забравянето за изключване навреме от контакта сериозно намалява живота на батерията в дългосрочен план.

Опасността се крие във факта, че смартфонът, който не е бил изключен от ел. мрежата, продължава да се захранва, което води до прегряване на батерията и съответно съкращава експлоатационния му живот.

Рябинин съветва потребителите да изключат кабела на зарядното устройство, когато иконката на дисплея показва, че нивото на заряда е около 90%.

"Бързо зареждане се основава на следния принцип: първоначално батерията достига 70% за половин час, след което процесът се забавя, за да не се позволи прегряването ѝ", коментира руснакът.

Според експерта също толкова вредно е използването на телефона до пълното разреждане на батерията.

"Резултатът е, че мнозинството от потребителите намалят живота на своите устройства", коментира неправилното зареждане и използване експертът.