Американските служби изтъкват опасността "непробиваемите" телефони да бъдат използвани за терористични и престъпни цели, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера пред група експерти по киберсигурността, участващи в дискусия във Вашингтон, директорът на АНС адмирал Майк Роджърс отново алармира за този риск, след като през октомври миналата година за него предупреди директорът на ФБР Джеймс Коми.

"Не бива да се допуска промишлеността да пуска на пазара непробиваеми мобилни телефони, достъп до чиито данни (номера, снимки, съобщения. . .) ще има единствено потребителят им", заяви адмиралът.

Според него може да се намери компромисно решение за създаване на законова рамка, даваща на полицията и разузнавателните агенции достъп до данните в телефона на лице - обект на правна процедура например.

"Това е истински проблем за националната сигурност", каза Роджърс.

Шефът на АНС обаче се движи в минно поле. Разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън за мащаба на електронното следене от страна на агенцията многократно увеличи интереса към техниките за криптиране, станали необходимост за много частни лица или предприятия, които искат да се защитят от зловредни пробиви, отбелязва АФП.

Apple и Google предлагат с ключа за криптиране да разполага само потребителят - след като той купи телефона, до данните в апарата няма да има достъп дори производителят.

Множество експерти обаче подчертават, че в тези технологии не може да има половинчати мерки. Ако се остави вратичка, която дава достъп на публична институция до данните, винаги ще витае съмнение за сигурността, казват те.

Освен това, ако САЩ получат възможност за законен достъп до данните, другите страни също ще искат да имат такъв, а това ще създаде сериозна главоблъсканица за производителите, казва Тим Морър, изследовател от фондация "Ню Америка", организирала вчерашната дискусия.

Адмирал Роджърс призова да се загърби подхода "всичко или нищо". Трябва да се намери среден път между несигурните системи за криптиране и напълно недостъпните за службите за сигурност като ФБР и АНС системи за криптиране, каза Роджърс, призовавайки за национален диалог по въпроса.