Надпреварата за пускането на първия сгъваем смартфон очевидно ще се отложи във времето. Само преди дни стана ясно, че Samsung няма да успеят да представят своя модел тази година, а това ще се случи на по-късен етап през 2019 г., предава Die Welt, цитиран от Mobile Bulgaria.

Все пак очакваме корейците да разкрият някакви детайли за устройството през ноември. От Huawei очевидно също не са съвсем готови с такъв продукт и тяхното предложение ще се появи през следващите 12 месеца.

Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на подразделението за потребителска електроника Ричард Ю за германското издание Die Welt. Той потвърди, че Huawei работи интензивно по сгъваем смартфон, но плановете са значително по-мащабни.

По време на разговора Ричард Ю споменава, че той все още използва компютър, защото дисплеят на неговия смартфон е твърде малък за определени задачи, и допълва, че целта на сгъваемия модел е да промени именно това.

Ричард Ю подчертава, че компанията ще е готова със съответния продукт през следващите 12 месеца, но не се ангажира с конкретен срок. Реално същото сториха и останалите конкуренти на пазара. Поне за Samsung най-оптимистичните прогнози към момента сочат премиера по време на мобилния конгрес в Барселона през февруари.

В интервюто Ричард Ю подчертава, че изпреварването на Apple по продажби е само част от концепцията за развитие на Huawei и следващата цел е постигането на лидерската позиция в глобален мащаб.

В тази връзка той пояснява, че американският пазар не е чак толкова важен за компанията, защото е само малка част от пъзела, и добавя, че Huawei е глобален лидер при мрежовото оборудване въпреки че практически не присъства в САЩ.