Миналата седмица Huawei представи новата си серия смартфони P40, а един от модели в нея, P40 Pro сега оглави класациите на DxOMark за основни и селфи камери. Задната камера на устройството получава общо 128 точки (140 за снимки и 105 за видео). По този начин моделът изпреварва с четири точки досегашните лидери Oppo Find X2 Pro и Xiaomi Mi 10 Pro, предава Mobile Bulgaria.

Сред силните черти при заснемане на изображения са много широкият динамичен обхват, добрите детайли при снимане с боке ефекти, точната експозиция при нощните кадри, бързия и точен автофокус и т.н. Разбира се отчитат се и някои слабости като неточно пресъздаване на цветове в някои ситуации, понякога по-слабо експониране при ярка светлина и липса на фини детайли в лицата при нощни снимки.

При заснемането на видео се отчита много ефективната система за стабилизация, ярки цветове при всякакви условия, бърз и точен автофокус, широк динамичен обхват, както и добър баланс на текстура/шум при снимане на открито и в затворени помещения. Сред недостатъците са посочени видим в текстурираните области темпорален шум и разлика в остротата между кадрите.

При селфи камерата точките са 103 (108 за снимки и 95 за видео), а по този показател Huawei P40 Pro изпреварва друг модел на компанията - nova 6 5G с три точки. Силните страни на смартфона при снимки включват точна експозиция на лица и широк динамичен обхват, високи нива на детайлност при снимки на открито и в закрити помещения, качествен боке ефект и т.н.

Минусите включват леки нестабилности в автофокуса на закрито или при ниска околна светлина, първото от лицата в групови снимки е извън фокус и в някои случи наличие на артефакти в сцени с висок динамичен обхват.

При снимането на клипове се отчита добре контролиран шум, точна експозиция на лицата, добра репродукция на цветовете с неутрален баланс на бялото на открито и в закрити помещение и т.н. Като недостатъци тук са посочени загубата на детайли при ограничена околна светлина и леко неестествени тонове на кожата при слаба светлина.