Ирландия обяви, че ще започне да събира над 13 милиарда евро стари данъци от Apple, съобщи Асошиейтед прес.

Това се случва 19 месеца, след като Европейската комисия постанови, че данъчното споразумение на Дъблин с технологичния гигант е незаконна държавна помощ.

ЕК нареди на Ирландия да си събере с обратна сила данъците за периода 2003-2014 година. Стойността им се оценява на 13 милиарда евро плюс лихвите. Ирландия не се съгласи, твърдейки че постановлението подкопава целостта на ирландската данъчна система.

През октомври миналата година ЕК заяви, че ще изправи Ирландия пред Съда на ЕС заради забавянето й да си възстанови парите. Страната трябваше да направи това през януари 2017 година, четири месеца след първоначалното постановление.

Ирландският финансов министър Паскал Донахю каза, че днес ще подпише споразумение за създаване на целева депозитна сметка, по която ще се съхранят плащанията, докато Apple и Ирландия обжалват решението на Еврокомисията.

Както Apple, така и Дъблин обжалват с твърдението, че данъчното третиране на производителя на айфони съответства на ирландското и европейско законодателство. Те очакват процесът да започне през есента.

Донахю допълни, че правителството изобщо не е съгласно с постановлението, но Ирландия възнамерява да спази своите правни задължения.