От няколко дни на българският пазар се предлага най-новият смартфон на Huawei - nova 10 Pro.

Това е първият телефон с 60-мегапикселова двойна селфи камера, както и първият смартфон в света, чиято предна камера може да прави 2 пъти оптично увеличение и има до 5X цифрово зуум. 

Решихме сами да проверим какво значат тези характеристики. Възползвахме се от хубавото време и прекарахме един ден в Защитена зона "Маджарово" - една от най-добрите зони в България за наблюдението на птици. Както сами може да се убедите от снимките природата в района е не по-малко забележително от птиците в него.

Вижте как снима новия Huawei nova 10 Pro >> >> >>

Тествахме възможностите за нощна фотография обратно във Варна, която ни посрещна с нощен есенен дъжд. Смартфонът прави толкова добри снимки при ниска осветеност, че при желание може не само да покорите социалните мрежи, но и да участвате във фотоконкурс.

Смартфонът идва с тройна основна камера. Главният сензор е с 50MP и технологията RYYB Ultra Vision. Той е със силна светлочувствителност и възможност да заснема точно всеки цвят по използваната в киното цветовата гама на DCI-P3.

Вторият сензор е предназначен едновременно за направата на ултрашироки панорами и макро кадри. Той е с 8МР. За направата на прецизни буке ефекти отговаря 2МР сензор за дълбочина.

Huawei nova 10 Pro има 60MP ултраширока предна камера с автофокус. Тя поддържа ултраширок ъгъл от 100 градуса и е с висока светлочувствителност. Към нея е добавен втори 8МР сензор за направата на портрети.

За по-прецизния буке ефект пък се грижи специален изкуствен интелект, който разпознава най-малкия детайл - до отделните краища на косата. Тестовете показват, че портретните снимки и особено буке ефекта е на нивото на професионален DSLR фотоапарат.

Хардуерът е съчетан с мощен изкуствен интелект, който допълнително изчиства шума от изображенията и подобрява цялостното качество на снимките. Huawei nova 10 Pro има високи възможности за направата на снимки в нощен режим.

Важен факт е, че не само задната, но и предната селфи камера може да снима 4К видеа. Всъщност смартфонът се е прицелил в създателите на съдържание за TikTok и социалните мрежи. Това се дължи не само на камерите му, но и на многото иновативни режими и ефекти за използването им. Телефонът може едновременно да снима с предната и задната камера по 8 различни начина.