Двама китайски студенти в Орегон са измамили Apple с близо 1 милион долара. От 2017 година студентите започнали да вкарват нелегално в САЩ фалшиви iPhone, които след това изпращали на Apple за ремонт или подмяна. Двамата твърдели, че устройствата не искат да се включат и в повечето случаи номерът им минавал. В рамките на две години компанията от Купертино заменила ментета с истински свои смартфони на стойност 895 000 долара. Схемата била осъществена от Янгянг Жу, който тъкмо завършил Орегонския държавен университет и отговарял за внасянето на фалшивите iPhone в САЩ и изнасянето на истинските смартфони на Apple обратно към Китай, предава Mobile Bulgaria.

Неговият съучастник Куан Янг, който учел в местния колеж Лин Бентън, пък се занимавал с изпращането на фалшивите смартфони към Apple и изисквал тяхната подмяна. Парите от продажбите били предавани на майката на Янгянг Жу, която ги внасяла в негова сметка в САЩ.

В крайна сметка находчивите студенти били заловени и сега ще бъдат предадени на съд. Двамата твърдяли при разпитите, че не знаели, че техните iPhone са фалшиви. Според полицейски служители цялата схема е проработила, защото служителите в магазините на Apple нямало как да проверят автентичността на смартфоните, защото те не се включвали. Очевидно от страна на компанията от Купертино не са изисквали никакви документи за покупка и автоматично активирали гаранцията.