Северна Корея разреши употребата на мобилни телефони преди десет години. В момента около 5 милиона жители на страната, или 20% от всички, имат подобни устройства, като 40% от тях, или 2 милиона, притежават смартфони. Според други източници, броят е по-голям и повечето хора в градовете притежават мобилен телефон, но предвид затворение характер на страната е много трудно да бъде казано кое е по-близко до истината.

Вижте севернокорйци със смартфони >> >> >>

Жителите на Северна Корея обаче нямат достъп до глобалния интернет. Въпреки това те могат да ползват местни приложения и игри. Повечето потребители на смартфони използват устройствата си основно за позвънявания и игри, предава technews.bg.

Според неназовани източници на NKNews инсталирането на приложения, игри и друго съдържание е доста сложно. Един от вариантите е посещение на магазин, който предоставя услуги за инсталиране на софтуер.

Въпреки ограниченията, Северна Корея развива електронната търговия. В страната вече работят няколко онлайн магазина.

Северна Корея има и собствени разработки на смартфони, освен устройствата, идващи предимно от Китай, но и от Южна Корея и Япония. Четири големи компании предлагат смартфони, но все още не всички могат да си ги позволят.