Предприемачът Илон Мъск е завел насрещен иск срещу Twitter, предаде "Ройтерс". Това е задълбочаване на съдебния му спор с компанията, започнал след опита на милиардера да се оттегли от сделка за 44 млрд. долара.

Адвокатите на Мъск обявиха, че той е пожелал прекратяването на сделката, защото компанията не е отговорила на многобройни искания за предоставяне на информация за фалшивите акаунти в мрежата. Twitter е нарушил много от клаузите на първоначалното споразумение, подписано през април, твърди предприемачът.

Мъск е подал иска като "поверителен" в съда в американския щат Делауеър, пред който Twitter съди главния изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla. Поради това искът не може да бъде прегледан от медиите. Според правилата на съда обаче скоро може да бъде публикувана редактирана версия на обхващащия 168 страници иск, отбелязва Ройтерс.

Очаква се съдебният процес да се проведе от 17 до 21 октомври, пише в подадени в съда документи по делото в петък.

На 8 юли най-богатият човек в света се отказа от планираното придобиване на Twitter на цена от 44 млрд. долара (около 43 млрд. евро) заради предполагаеми "неверни и подвеждащи" изявления от страна на услугата за кратки съобщения. По-конкретно той обвинява Twitter, че е занижил броя на спам или фалшиви акаунти в платформата. Twitter нарече това оправдание "лицемерие" и иска да принуди Мъск по съдебен път да завърши договорената покупка. Очаква се процесът да продължи пет дни.

Наблюдателите смятат, че е напълно възможно Мъск да бъде победен в съда и по този начин да бъде принуден да изпълни споразумението за поглъщане. Възможно е също така мултимилиардерът да трябва да плати на Twitter неустойка в размер до 1 млрд. долара, както е предвидено в споразумението.