В Москва показаха смартфон, наречен "руския убиец" на iPhone, съобщава Мейл.ру. Официалното име на устройството е Р-ФОН. Телефонът използва руската операционна система OS Rosa Mobile и се произвежда в завода на Rutek JSC в Зеленоград, Московска област.

Вижте как изглежда "руския убиец" на iPhone >> >> >>

Руският смартфон идва с 6,7-инчов екран, 8GB RAM памет и 128GB вътрешно пространство. Батерията е с капацитет от 5000 mAh и в кутията има 18-ватово бързо зарядно устройство. Камерата е тройна, като главният сензор е с 50 MP.

Процесорът е MediaTek Helio G99. Този чип е монтиран в много нови смартфони, като някои от тях са Poco M5 на Xiaomi, Samsung Galaxy A24 4G и Motorola Moto G72.

Това кара мнозина да заключат, че "руския убиец" на iPhone има характеристики, сходни със смартфони от входящ клас.

Знае се, че задният панел е стъклен, което придава по-премиум вид на устройството. Рамките на смартфона са от алуминий.

Руското устройство получи слот за две SIM карти, страничен скенер за пръстови отпечатъци, модул за плащане NFC, поддръжка на Wi-Fi и Bluetooth. Има също USB-C порт и 3,5 мм жак за слушалки.

Наличието на стерео високоговорители и защита срещу вода и прах не се съобщава.

Компанията производител на смартфона и операционната му система принадлежи на бившия министър на цифровото развитие Леонид Рейман.

OS Rosa Mobile е базирана на Linux, а някои приложения за Android могат да работят на нея.

Създателите на Rosa Mobile казват, че потребителите очакват визуално приятна система, която ще бъде интуитивна за бившите потребители на iOS и Android.

Цената на смартфона е "под 40 000 рубли" или около 750 лева, разкрива ръководителят на АППСИМ Владимир Зиков. Продажбите ще започнат в края на 2023 или началото на 2024 година.

За сравнение смартфони под Android с подобни характеристики могат да се намерят за почти двойно по-малко пари.

Развитието на собствен смартфон с независима операционна система може да се разглежда и като стратегически проект. Очаквано е първите бройки да са по-скъпи, но Москва може да си гарантира по-висока сигурност и независимост от софтуерни санкции.

Rosa Mobile иска да се наложи, като единствената одобрената от Кремъл мобилна операционна система, за ползване от държавни служители и висши чиновници.