Изследване, проведено преди около година, разкрива, че все повече хора гледат филми на телефона си. Процентът на потребителите, използващи устройството си като алтернатива на телевизора и киното, вече e около 50%. Навярно се е случвало дори на вас да изгледате нещо повече от кратко клипче в интернет от телефона си. Може ли обаче смартфонът да замести киното?

Много филмови критици и дори самият Мартин Скорсезе отговарят отрицателно - филмите могат да се гледат единствено на големия екран. Истината е, че до скоро те бяха прави - само преди няколко години екраните на смартфоните масово бяха между 4 и 5 инча. Наред с това цветовите им качества често не бяха особено на ниво.

В днешно време обаче телефоните най-често имат безрамков дисплей и почти винаги са с големина, която не пада под 6 инча. Екранът с големина над 5 инча гарантира много по-приятно и комфортно гледане на съдържание.

Кината дълго време бяха затворени заради пандемията, а когато работят, запълват само 30% от местата си. Междувременно всеки има смартфон, а това помага за тенденцията днес да ползваме мобилните си устройства все повече за гледане на филми.

За трансформацията им същинско "джобно кино" обаче са необходими три много важни условия.

Качествен дисплей

Днес повечето телефони са с големи и качествени дисплеи

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Не всички телефони са равни. По-новите и почти всички от средния и премиум клас имат доста добри екрани. Те имат живи цветове, голям диагонал и хубав контраст. Наситеността на пикселите е голяма и по характеристики те не отстъпват на добрите телевизори. На практика често може да се сдобиете със смартфон с хубав екран дори за под 400 лева.

Ако имате по-стар телефон, то нямате поводи за отчаяние.

Почти всеки смартфон има разширени опции за качество на екрана. Изненадващо, но не винаги опциите по подразбиране са най-добрите. Има много причини за това. Например, поддържането на по-дълъг живот на батерията или фактът, че не се нуждаете от върхови настройки на дисплея, когато скролвате из социалните мрежи.

Ако искате истинско кино изживяване, обаче, е добре да проверите какво може вашият телефон.

Настройките на дисплея обикновено се намират в главното меню "Настройки". Там най-често може да увеличите честотата на опресняване и резолюцията, да активирате различни цветови режими за подобряване на комфорта на очите, да промените контраста или топлината на екрана.

Трябва да знаете, че в общия случай резолюцията, която е зададена по стандарт, е по-ниска от възможностите на вашето устройство.

Веднъж преминали през тази стъпка сте много по-близо до качественото гледане на филми и сериали от телефона.

Качествено аудио

Добрият звук е толкова важен, колкото добрата картина

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Добрият звук е почти толкова важна част от завладяващото кино преживяване, колкото и качеството на картината пред вас.

За съжаление, докато повечето телефони имат добър дисплей, то устройствата с качествено стерео аудио или Dolby Atmos система стоят почти изцяло в горния премиум клас.

Ако телефонът ви няма добър звук, тогава е най-добре да ползвате слушалки. Дали са жични или не, няма особено значение - важно е да вадят добър звук.

Ще забележите, че поставянето им изключително много променя цялото изживяване. Вие сте много по-потопен в действието на екрана и изолиран от останалия свят.

Друго предимство на слушалките е, че така може да държите телефона по-свободно. Например, дори да сте го хванали за края, където се намират говорителите му, то няма да пострадате от влошаване на характеристиките на звука.

Качествен интернет

Ако искате да се наслаждавате на филми от телефона ви трябва бърз и неограничен интернет

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Докато първото и второ условие са свързани с техническите характеристики на самия телефон и тяхното подобряване, то третото условие за създаването на истинско "джобно кино" не е свързано със самото устройство, но от него зависи дали ще може да гледате каквото и да е било видео съдържание.

Най-добрият начин за гледане на филми са платформите за стрийминг. Услуги като Netflix, Amazon Prime и други техни конкуренти са изключително удобни. Без значение коя платформа ще предпочетете, винаги ще ви е нужен бърз интернет.

За да може да се възползвате от различните стрийминг платформи или дори от YouTube, е добре да имате и неограничени мегабайти. Привлекателността на "джобното кино" се крие в свободата. С телефона вие може да гледате филми и сериали от всякъде, стига да имате желание за това.

За да бъдете наистина свободен и за да имате най-доброто мобилно кино, трябва да изберете и план, позволяващ неограничен бърз интернет.

Подобна оферта предлагат най-новите планове от Vivacom с истински неограничен мобилен интернет - Unlimited.

Максималната скорост в планове е до 150 Mbps, а мегабайтите са неограничени. Това означава, че вие никога няма за се сблъскате с рязък спад в скоростта.

Така може да организирате маратон на любимите си сериали без това да повлияе по никакъв начин на скоростта на интернета и качеството на картината.

Плановете Unlimited на Vivacom са идеални и за меломаните, защото в тях е включен абонамент за световната музикална стрийминг платформа TIDAL.

Приятните изненади не свършват до тук. Офертите на Vivacom за план с неограничен и бърз интернет идват и с достъп до интерактивния медиен портал TV GO, включващ едни от най-гледаните и интересни ТВ канали в България и по света.

Това още повече улеснява превръщането на телефона в малко и много мобилно кино, тъй като ще имате лесен и безплатен достъп до платформа, включваща интересни филмови канали.

Плановете Unlimited на Vivacom са идеалното решение за всеки киноман или потребител, обичащ да гледа видео, филми или сериали от своя смартфон. Избирайки първите плановете с неограничени високоскорстни мегабайти в България, вие спокойно ще може да гледате кино от почти всяка точка в страната без притеснения за това дали след филма ще продължите да имате интернет и възможност да гледате още един.

 

*В текста има продуктово позициониране на Vivacom