Мобилните телефони, бидейки най-популярния потребителски продукт в момента, са обгърнати от всевъзможни митове. Много хора по цял свят вярват в тях, а една британска компания се е наела да проучи кои са най-разпространените.

От конспиративните теории за 5G до радиационното излъчване - това са част от темите в проучване на OnBuy сред британците, което цели да разкрие митовете с най-голямо доверие в Обединеното кралство, предава Technews.bg.

Митове за батерията

Най-популярният мит, в който 87% от британците вярват, когато става дума за батерията на мобилния телефон, е, че приложенията, работещи във фонов режим, изразходват батерията. Струва си да се отбележи, че съвременните смартфони са проектирани да оптимизират задачите на преден план, докато тези във фоново режим остават "безвредни" за батерията.

Митове за сигурност

По отношение на сигурността на мобилните телефони, повечето британци (75%) смятат, че изваждането на SIM картата ги предпазва от следене - вероятно защото са виждали това във филмите. Но, дори и без SIM карта, телефонът все още може да бъде проследен от властите, ако се захранва от батерията (а тя вече не може да бъде извадена).

Общи митове

Близо една трета (31%) от британците смятат, че мобилният телефон може да намали броя на сперматозоидите/плодовитостта, ако се държи твърде близо до човека (помислете за джоба на панталона!). Нека не изпадаме в паника. Всяка качествена марка предлага устройства, преминали теста SAR (Specific Absorption Rating) - това гарантира, че мобилният телефон не излъчва достатъчно радиация, за да предизвиква безпокойство.

Друг популярен мит, в който британците вярват (66%), е, че могат да изсушат мокър телефон в торба с ориз. Последното според някои потребители наистина работи, стига да се направи по правилен начин.

5G митове

Когато ги попитат вярват ли на всички конспиративни теории за 5G, (особено за податливост на кибератаки и наблюдение), британците отговарят по следния начин:

  • да - 18%
  • неопределено - 20%
  • не - 63%

Градски митове

Тревожно е, според анализаторите, че британците се доверяват на следните градски (urban) митове:

  • Можете да сготвите яйце, като го поставите между два мобилни телефона - 6%;
  • Никога не използвайте мобилен телефон, когато има гръмотевична буря - 19%;
  • Можете да зареждате iPhone за 20 секунди с помощта на микровълнова фурна - 25%.

Проучването на OnBuy.com обхваща 3446 британци. 50% от анкетираните са мъже, 45% са жени и 5% се определят като "други".