Здравният департамент на Калифорния официално е препоръчал хората да не държат своите смартфони в близост до тялото си, съобщават от TechCrunch.

Въпреки недостатъчните изследвания, информацията сочи, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони може да доведе до рак и безплодие.

Експертите заявяват, че това лъчение се увеличава, когато смартфонът се опитва да се свърже с най-близката до себе си мобилна клетка. Подобна е ситуацията, когато пътувате с превозно средство или пък се намирате на място със слаб обхват.

Ако смартфонът е с активиран Wi-Fi, Bluetooth, 3G, 4G и дори GPS, то количеството на лъченията ще е по-голямо.

Рискът от рак и безплодие е предимно за хората, които активно ползват своите мобилни устройства или пък постоянно носят своя телефон в джоба. За да намалее шансът за заболяване, експертите препоръчват смартфонът да се държи на поне 1 метър разстояние от тялото и да се ползва по-малко.

Разкритията на Департамента по здравеопазване в Калифорния обаче не са в следствие на добра воля и загриженост за хората. Те идват след съдебно дело, заведено през 2009 година от работещият в Университета в Бъркли професор Джоел Московиц.

Професорът разбира за проведено изследване относно рискът от употреба на смартфони, чиито резултати са засекретени за широката общественост.

"Производителите на смартфоните искат да прекарвате колкото се може повече време до тях. Те искат вашите устройство постоянно да са в близост до вас", коментира професорът.

Оказва се, че ако държите смартфона долепен до себе си, то ще бъде надминато допустимото количество електромагнитно лъчение от Федерална комисия по комуникации на САЩ, смята Московиц.

От Федерална комисия по комуникации обаче отвръщат, че нямат национален стандарт за излъчванията на смартфони, като компаниите производители сами трябва да си спазват "обективен стандарт за безопасност".

Кои са "най-радиационните" смартфони >> >> >>


Московиц е недоволен и от факта, че за изследванията относно вредите на смартфоните не се отпускат средства, а вече започнатите проучвания или се приключват, или пък резултатите им са непълни, или остават тайна за широката общественост.

Не всички в научната общност обаче са единодушни. Според някои излъчваните количествата са толкова малки, че смартфоните са най-малкият ни проблем.


Изследване: Смартфоните намалят жизнеността на сперматозоидите >> >> >>