Мнозинството от потребителите купуват нов смартфон едва когато стария е "издал багажа". Други пък вземат устройства с идеята, че те ще се ползват поне 2-3 години. Финансовите експерти обаче смятат, че и двете позиции за доста погрешни.

Според икономистите при избор на едно устройство, което ще бъде използвано до разваляне или до моралното му остаряване, потребителят ще изгуби цялата сума, която е заплатил за него. Финансовите експерти споделят, че има алтернатива, при която стойността може да бъде частично възвърната, а потребителят да не е ощетен напълно.

Това е смартфонът да бъде продаван няколко месеца след закупуването му.

В сферата на смартфоните поколенията се сменят приблизително на 6 месеца, а на 1 година технологиите се променят съществено. Така например новият флагман на Samsung - Galaxy Note10 ще бъде заменен от Galaxy S11 през пролетта, който от своя страна ще бъде заменен от Galaxy Note11 следващото лято.

Ако потребителят иска да възвърне по-голямата част от стойността на инвестицията си, той трябва да продаде устройството си именно в периода между 6 и 12 месеца след неговия дебют (а не след неговото закупуване).

Икономистите обаче разкриват, че не всички смартфони са създадени еднакви и някои се обезценяват по-бързо от други. Ако държите да направите най-добрата инвестиция, в която да запазите по-голяма част от заплатената сума, то трябва да заложите на разпознаваемите флагмански устройства. Те държат цена дори и след дебюта си, желани са от мнозина, в следствие на което са лесно продаваеми.

Поради тази причина ви представяме смартфоните, в които е най-добре да инвестирате, защото при навременната им продажба ще запазите най-много от сумата, която първоначално сте платили.

Ето кои са смартфоните, в които си заслужава да инвестираме:

Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy Note10+ има красив дизайн и функционален стилус

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Това е новият флагман на Samsung, който разполага с всички най-модерни и върхови технологии. 6.8-инчов Инфинити дисплей с резолюция от 3040х1440 пиксела заема цялата предна част, като рамки на практика липсват. Благодарение на Dуnаmіс АМОLЕD матрицата и НDR10+ технологията цветовете на дисплея са възможно най-живите.

Вътрешната памет е 256GB или 512GB, но може да се увеличи с карта за памет до впечатляващите терабайт и половина. RAM паметта е 12GB.

В корпусът на телефона е скрит и култовият S Pen, за когото могат да се кажат само хубави неща. Стилусът позволява нов начин за правене на записки, който включва дигитално преобразуване на ръкопис в печатен текст и писане на екрана независимо дали телефонът е включен или изключен. S Pen включва и ново изживяване при писане с различни звукови ефекти, които наподобяват звука при използването на писалка, молив или маркер.

Основната камера разчита на следната конфигурация: телеобектив 12MP (f/2.1) + широкоъгълен 12MP (f/1.5 & 2.4) + ултраширокоъгълен 16MP (f/2.2) + ToF сензор за дълбочина.

Благодарение на последния може да правите видеа с боке ефект или да измервате разстоянията до различни обекти, както и техния мащаб. Последното е изключително полезно при ремонти, защото на практика може да ползвате смартфона като рулетка. Клиповете, които смартфонът прави, са 4К с оптична стабилизация и HDR10+.

Батерията е с капацитет от 4300 mAh и има технология за бързо зареждане. С помощта на 45W зарядно Note10+ може да бъде зареден само за 30 минути.

Цената на устройството без план е 2149 лева. Според експертите ще може да продадете телефона поне за около 1500 лева след 6 месеца и за около 1000 лв. след година. Така с малко доплащане ще може да се снабдите с новото поколение флагмани за 2020 година.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro ще е смартфонът с най-добра камера на 2019 година

Снимка: Huawei

Флагманът на Huawei все още не е дебютирал, като това ще стане на 19 септември. За Huawei Mate 30 Pro обаче се знаят доста неща. Дисплеят ще e 6.7- инчов AMOLED със силно извити страни и иновативен дизайн. Основната камера ще включва 4 сензора, два от които ще са с 40МР. По този начин устройството със сигурност ще се превърне в лидера при мобилната фотография.

Очакваният капацитет на батерията е 4000 mAh, като ще се поддържа технология за бързо зареждане при мощност 55W. Вече е ясно, че устройствата от серията ще ползват EMUI 10 с Android Q. Началната цена ще бъде около 2100 лева, а вие със сигурност ще може да възстановите по-голямата част от тази сума при продаване на устройството.

iPhone XI

iPhone XI ще бъде един от най-скъпите и бавно обезценяващи се устройства

Снимка: Weibo

Информацията за новия iPhone XI е доста оскъдна. Знае се че устройството ще дебютира след няколко седмици - в средата на септември. Телефонът ще има тройна основна камера, която ще включва широкоъгълен сензор. Екранът ще бъде изпълнен по новото поколение Retina технология, но дизайнът му може да бъде по-консервативен, запазвайки своя нотч.

Анализаторите отчитат, че е възможно Apple да имат по-слаби продажби на новия си модел. За сметка на това той ще държи цена. iPhone има твърди привърженици, а марката се е превърнала в символ на престиж. Тези фактори привръщат iPhone XI в може би най-добрият телефон за инвестиция, който със сигурност би могъл да се продаде доста изгодно след 6 или 12 месеца.

Ако вече имате своя фаворит от представените флагман устройства и не искате да чакате до заплата А1 Кредитна карта е решението. Научете повече как да кандидатствате тук >>>