Аферата, свързана с произведения от израелската компания "НСО Груп" шпионски софтуер Pegasus, разтърси общественото мнение и политическата система в Израел, но има и големи печеливши, констатира в. "Джерузалем пост".

Тази афера повлия негативно на полицейската, правната и политическата система, но има и такива, които са малко по-малко притеснени или дори щастливи.

HY Group, вносител на Nokia за Израел, съобщава за 200 процента увеличение на покупките на телефони от по-старо поколение: такива, които не се свързват с интернет, не позволяват сърфиране и не разполагат с платформи за съобщения като Telegram и други.

Според данните, предоставени на компанията Walla от HY Group, за три дни са закупени над 4000 апарата Nokia от старо поколение. В рамките на една нормална седмица обикновено се продават между 1000 и 2000 устройства.

Ако искате да се сдобиете с най-простия наличен "тъп" телефон, който включва само възможност за приемане и осъществяване на повиквания и изпращане и получаване на СМС съобщения, ще трябва да се разделите с около 100 шекела (около 25 евро), пише "Джерузалем пост".

Малко по-усъвършенстван телефон, който включва игри и видео, дори и без интернет, все още струва 270 шекела (около 70 евро), но това е едва 10 на сто от цената на средностатистически смартфон.

За много хора в Израел името Nokia беше почти синоним на малки - когато популярните модели 5100 и 6200 бяха пуснати на пазара за първи път - и надеждни мобилни телефони. Но поради закъсняването за революцията на сензорните екрани финландският производител остана за много хора част от миналото, докато пазарът беше окупиран от Apple, Samsung и китайските производители, констатират експерти.

Nokia продължи да бъде силна марка главно сред ултраортодоксалното население в Израел, но също и сред тези, които се страхуваха от подслушване много преди сегашната афера с продукта на "НСО Груп". Не че тези "тъпи" телефони са имунизирани срещу подслушване, но подслушването при тях е много по-сложно, отколкото при смартфоните. Нещо повече, те съхраняват много по-малко информация.

Лиав Рон, мениджър на марката Nokia в H.Y. Group, заяви пред Walla, че "има стремително нарастване на продажбите на телефони от старо поколение, наречени "фичърфони". Това са обикновени телефони, които "изпращат и приключват" и при които се наблюдава страхотно увеличение на продажбите."

"Повече от два пъти надвишихме нормалния процент на продажбите през една нормална работна седмица", казва Рон.

Доколко е безопасно да си купите "тъп" телефон? Какво гарантира, че и тези устройства няма да бъдат хакнати?

"На този въпрос могат да отговорят само хакерите и правоохранителните органи, но като цяло старото поколение фичърфони, които не са смартфони, нямат съдържание като Фейсбук или Инстаграм, така че няма много съдържание, което може да бъде взето от устройството", казва Рон. "Можете да си купите обикновени телефони, които имат УотсАп, но на повечето устройства има само съобщения и обаждания".

Ще стане ли Израел свидетел на недостиг на "тъпи" телефони?

"Ако имах повече телефони от старо поколение на склад, щях да продавам много повече", заключи Рон. "Можем да поръчаме предварително от чуждестранния доставчик, но не мога да предвидя какво ще се случи по-нататък. Мога да кажа, че складовите наличности намаляват и съм в преговори с доставчика в чужбина."

Междувременно Европейският парламент планира да одобри комисия, която да разследва използването на шпионския софтуер Pegasus в Европейския съюз, съобщи в Туитър Глобалната мрежа за независима журналистика.

"Досегашните разследвания от страна на унгарските власти бяха неадекватни. Изключително важно е това разследване да доведе до много по-голяма прозрачност", се казва още в туита.

Според "Политико" нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд, чиято политическа организация "Обнови Европа" по-рано призова Европарламента да започне разследване на използването на програмата Pegasus, е заявила, че мнозинството от депутатите подкрепя предложението.