На пазара за смартфони все по-често можете да намерите устройства с двойни камери. Тази тенденция е във фокуса на проучване на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research, цитирана от technews.bg.

Според експертите, около 42% от смартфоните, продадени по света през юли 2018 г., са оборудвани с две или повече камери на гърба. Предполага се, че до края на декември делът на тези устройства ще нарасне до 60%.

Проучването отбелязва, че войната за мегапиксели достигна своя пик и новото поле в битката за надмощие станаха смартфоните с множество сензори за изображения. Двойните камери се превръщат в обичайна характеристика на съвременните смартфони, а това стимулира развитието на нови функции като допълнена реалност, телеобективи, портретен режим на снимане и т.н.

Почти всички (96%) смартфони, продадени през юли 2018 г. в най-високата ценова категория, са оборудвани с двойна камера. При телефоните с цена от $600 до $799 делът на тези модели е бил 60%, а в ценовия диапазон $300-599 - 68%. Повече от половината (53%) смартфони, предлагани за 200-299 долара, са снабдени с основна камера с две лещи.