Очевидците описват НЛО като сфера с влачещ се зад нея ярък конусообразен светлинен шлейф. Обектът е бил забелязан първо в северната част на страната, а после съобщения започнали да пристигат от други райони и от палестинските територии.

Десети канал на израелската телевизия цитира военни, които отричат действия на израелската авиация в района, но предполагат, че може да става дума за "рядък природен феномен".

Хипотезата на председателя на израелска Астрономическа асоциация, Игал Пател е, че светлината в небето е в резултат от изстрелването на балистична ракета. "Възможно е ракетата да е излязла от контрол и хората да са наблюдавали части от нея и остатъци от горивото й. Тя е достигнала височина 200 – 300 километра и именно затова е била видяна от толкова много места", казва астрономът, цитиран от РИА"Новости" и БГНЕС.

Тази нощ в Грузия, включително в небето над столицата Тбилиси, е бил забелязан неизвестен летящ обект, излъчващ светлина, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Мнозина грузинци са заснели събитието с любителски видеокамери и са публикували записи в социалните мрежи, където това бързо се превърна в една от най-обсъжданите теми. Част от очевидците смятат, че неизвестният обект може да е бил метеорит или ракета. В социалните мрежи тази нощ е имало сигнали за НЛО от Армения, Азербайджан, Израел и други страни.

Публикацията в Уай нет по този повод се нарича "Бил ли е НЛО руска балистична ракета?". Цитира се съобщение за успешно изпитание на междуконтиненталната балистична ракета на Русия "Топол", изстреляна в четвъртък вечерта от полигона "Капустин Яр" в Астраханска област по учебна цел в Казахстан.

Подобен случай имаше през 2009 г. в Норвегия, когато наблюдаваната сфера и светлинен шлейф се оказа руска учебна ракета.