Светлина от светъл гама-лъч, забелязана през март, идва от далечна галактика на близо 4 милиарда светлинни години разстояние, където звезда с размерите на Слънцето е била погълната от черна дупка, съобщават американски астрономи, предаде БГНЕС.
Енергията от катаклизмичния взрив все още може да се наблюдава – два и половина месеца по-късно, се казва в изследване, поместено в списание Science. "Това е съвсем различна от всички експлозии, който сме виждали досега", посочва водещият автор Джошуа Блуум от Университета на Калифорния в Бъркли.
Светлината от съзвездието Дракон е била засечена на 28 март от спътника Swift на НАСА, който е на мисия, за да разкрие мистериите на мощните експлозии във Вселената, познати като гама-лъчи. Няколко дни по-късно Блуум изпратил електронно съобщение на колегите си, в което изказал предположението, че "това изобщо не е било типично гама лъчение", се казва в публикацията.
Анализ на спътникови данни, комбинирани с други наблюдения от космическия телескоп Hubble и Обсерваторията за рентгенови лъчи Chandra потвърдили това. Оказва се, че звезда с приблизително същите размери като нашето Слънце е била погълната на разстояние 3.8 милиарда светлинни години разстояние.
Събитието може да е било предизвикано от намираща се рисковано твърде близо до черна дупка в центъра на Галактиката звезда.