Звучи фантастично? Но не и за д-р Обри дьо Грей, който в продължение на години изучава процеса на стареене. Твърди се, че в скоро време лекарите ще могат да се справят с всяко заболяване, а стареенето ще се "лекува" като хрема.

Шансът да се постави старостта под лекарски контрол в следващите 25 години, аз бих оценил на 50/50 – казва Дьо Грей, цитиран от БГНЕС. "А колкото до другите заболявания, те ще бъдат победени от медицината, както повечето съвременни инфекциозни болести", обясни още той.
Според прогнозите на учените в бъдеще младите хора ще отиват на лекар, не за да се лекуват от някоя болест, а за да се подлагат на процедури за "поддържане" на възрастта. Те ще включват генна терапия, инжекции със стволови клетки и стимуланти на имунната система.

Според експерти до 2030 г. хората, които ще празнуват столетие, ще достигнат един милион души. Тази теория си спечели немалко критики. Някои дори обвиниха учените, че се занимават с псевдонаука. Въпреки това, нито един от тях не е успял да докаже несъстоятелността на тази теория.
Авторитетното научно списание Technology review предложи награда от 20 000 долара за критик, който може да докаже обратното.