Рядко има дни наситени с ракетни стартове на различни държави. За последните 24 часа мисии към Космоса изпратиха ЕКА, SpaceX и Китай. Ето какво знаем за тях:

Европа и дистанционното наблюдение на Земята

Ракета от лекия клас "Вега" успешно стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана и изведе спътник от нова серия за изследване на Земята, съобщиха световните агенции.

На борда на европейския носител се намира първият спътник от новата серия апарати за дистанционно наблюдение на Земята Pléiades Neo или на български - "Плеяди Нео", а също така и 5 мини-спътника на различни клиенти.

Наблюдателният спътник Pléiades Neo

Снимка: ESA

Както съобщи генералният директор на компанията Arianespace Стефан Израел, френският спътник "Плеяди Нео 3" е създаден въз основа на най-напредналите технологии в областта на дистанционното изследване на Земята. Разделителната способност на получените снимки ще бъде много висока. Приложението може да е както научно, така и военно.

На борда на ракетата "Вега" се намират и 5 мини-спътника, които ще попаднат в орбита с помощта на неотдавна създадената система SSMS.

Ракетата "Вега"

Снимка: ESA

Сегашният старт на ракетата "Вега" е 18-и поред. На практика това е развита форма на твърдогоривния ускорител, монтиран на "Ариана-5". Европа се гордее с факта, че ракетата разполага с най-мощният твърдогоривен двигател, правен някога.

Предишното изстрелване на 17 ноември миналата година беше неуспешно. Носителят се отклони от заплануваната траектория веднага след включването на двигателите от четвъртата степен. Бяха разрушени два спътника, намиращи се на борда - испански и френски.

Eто видео от старта на европейската ракета:

Първата китайска орбитална станция

Китай изстреля днес основния модул "Тианхъ" ("Небесна хармония") на първата си постоянно обитаема космическа станция, съобщиха световните агенции.

Стартът бе осъществен от ракетата-носител "Чанчжън-5В", която е усъвършенствана версия на "Чанчжън-5" - първата китайска ракета от тежък клас с максимална товароподемност 25 тона.

Ракетата "Чанчжън-5В"

Снимка: БТА/AP

"Чанчжън-5В" разполага с 4 стартови ускорителя с диаметър 335 сантиметра всеки. Дължината на ракетата е 53,7 метра, а диаметърът и е около 5 метра.

Това е първата от 11 мисии за изграждане и оборудване на космическата станция за екипаж от трима души.

Централният модул на Китайската космическа станция

Снимка: БТА/AP

При следващите десет мисии ще бъдат изстреляни още два модула на бъдещата станция, ще има четири товарни полета за доставки на оборудване и четири пилотирани мисии. Най-малко 12 тайконавти се обучават да летят до станцията и да я обитават - ветерани от предишни мисии, нови астронавти и жени.

Ракетата "Чанчжън-5В"

Снимка: БТА/AP

Китайската космическа станция ще е напълно готова в края на следващата година. Тя ще е доста по-малка от МКС, а размерите й са сходни с тези на бившата съветска "Мир".

Китай гледа на проекта като важна стъпка от осъществяването на пилотирани полети до Луната и Марс. Ето видео от старта на китайската ракета:

Глобален интернет

Американската компания SpaceX изстреля ракета-носител "Фалкон 9" с 60 микроспътника на борда от глобалната мрежа "Старлинк", съобщи сайтът на корпорацията.

Стартът се предаваше на живо от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида. Първата степен на ракетата-носител вече беше използвана при шест предишни изстрелвания.

Полетът на "Фалкон 9"

След старта тя плавно се спуска и каца на специална морска платформа в Атлантическия океан, което снижава значително разходите.

Мрежата "Старлинк" се състои от голямо количество малки сателити с маса до 500 килограма. Те трябва да осигурят високоскоростен интернет за цялата планета, без значение от местоположението. За целта обае трябва да бъдат изведени 11 хиляди спътника, а влизането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара.

Сателитите "Старлинк" ще покрият цялата планета

През 2018 година бяха изстреляни първите 60 спътника от серията апарати "Старлинк", а след днешното изстрелване в орбита ще има 1505 броя от сателитите. 

Ето видео с излитането и приземяването на първата степен на ракетата от мисията: